Mugoša: Snaga države je u snazi privrede i kupovne moći građana, a ne represivnog aparata

Poslanik SD-a Boris Mugoša ukazao je na jedan od najozbiljnijih problema crnogorske ekonomije, nelikvidnost privrednih subjekata.

On je istakao da je, na 31.8.2021. godine, u Crnoj Gori preko 19 hiljada firmi i preduzetnika u blokadi.

“U odnosu na 31. avgust prošle godine, broj blokiranih firmi i preduzetnika je povećan za 511, a iznos blokiranog duga za 131 miliona eura”, navodi Mugoša.

Takođe, poslanik SD-a ukazuje i na podatak da je u odnosu na kraj prošle godine, broj blokiranih firmi i preduzetnika veći za 191 a iznos duga na osnovu kojeg su blokirani za 68 miliona eura.

On je naveo da je u cilju poboljšanja likvidnosti privrednih subjekata, osim neophodne mnogo intezivnije povoljne kreditne podrške, potrebno smanjiti (para)fiskalitete; preći na model plaćanja poreza na dodatu vrijednost (PDV) po naplaćenoj, a ne izdatoj fakturi; primijeniti institut multilateralne kompenzacije, odnosno prebijanja obaveza i potraživanja između više privrednih subjekata; bolje i dosljednije primjenjivati antimonopolsku politiku; kontrolisati rokove izmirenja novčanih obaveza u cilju eliminisanja prakse ‘besplatnog kreditiranja’ pojedinih privrednih aktera od dobavljača i podrške privrednim subjektima, koji su pred gašenjem usljed problema naplate potraživanja nastalih metodom prisiljavanja na nerazumno duge rokove plaćanja.

“Potrebno je i da informacije o blokadama privrednih subjekata budu on-line dostupne i to na dnevnom nivou umjesto na mjesečnom, što je dosadašnja praksa”, ističe Mugoša.

Osim toga, Mugoša navodi da je broj nezaposlenih porastao za 26 odsto u odnosu na 31.avgust prošle godine, odnosno da je preko 11 hiljada nezaposlenih više nego prije godinu dana. Osim toga, u odnosu na 31. 12. 2020. godine za 6,5 hiljada više je nezaposlenih, što je prikazano u procentima porast od 13,6 odsto.

“Standard značajnog broja građana je opao, jer sve manje roba i usluga mogu da kupuju (plaćaju) od svoje zarade. Naime, prosječna neto zarada je gotovo na istom nivou tokom cijele godine (530 eura), a sa druge strane značajno su porasle cijene namirnica, goriva i dr., a najavljuje se i novi rast cijena namirnica”, ističe Mugoša.

Na kraju, Mugoša podsjeća da su ovo realni životni problemi koji zahtijevaju efikasne praktične mjere, a ne razna teoretisanja.

“Snaga države je u snazi privrede i kupovne moći većine građana, a ne u snazi represivnog aparata prema tim građanima. Očigledno da smo u Crnoj Gori pobrkali prioritete”, zaključuje Mugoša.