Mugoša traži saslušanje povodom obuhvata djece vakcinisane MMR-om

Potpredsjednik i poslanik Socijaldemokrata Boris Mugoša podnio je inicijativu za dva skupštinska saslušanja iz oblasti zdravstva.

Prvo se, ističe, odnosi na problematiku obuhvata djece vakcinisane MMR vakcinom.

“Prema informacijama sa relevantnih zdravstvenih adresa obuhvat djece vakcinisane MMR vakcinom najniži je od 1994. godine kada je u Crnoj Gori uvedena imunizacija protiv malih boginja, zauški i rubeole, ali i u poređenju sa državama na svjetskom nivou”, navodi Mugoša.

Takođe, Mugoša ukazuje na dodatnu kompleksnost situacije zbog dešavanja u susjedstvu i potencijalnog importovanja malih boginja.

Drugo saslušanje se odnosi na izradu novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti, sa posebnom osvrtom na problematiku dopunskog rada zdravstvenih radnika.

Mugoša ukazuje da navedena tema već izvjesno vrijeme zaokupira pažnju stručne i laičke javnosti, zbog čega je mišljenja da je potrebno u susret utvrđivanju navedenog Zakona na Vladi održati raspravu po ovom pitanju i na nadležnom skupštinskom odboru za zdravstvo, rad i socijalno staranje.

Poslanik SD-a, koji je i zamjenik predsjednika Odbora zdravstvo, rad i socijalno staranje, zaključuje da je zbog važnosti navedenih tema potrebno što prije održati predložena saslušanja i da je siguran da će navedena inicijativa dobiti podršku Odbora.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *