Mugoša: Ucjene na prvom, građani na n-tom mjestu

Kraj aprila, a usvojenog Zakona o budžetu za 2021. godinu, najvažnijeg godišnjeg akta kojeg donosi Skupština, još uvijek nema. U ovoj rečenici bi se mogla opisati suština kvaliteta funkcionisanja vladajuće većine. To je saopštio poslanik SD Boris Mugoša.

Mjesecima čame u skupštinskoj proceduri predlozi zakona koji se odnose na životni standard građana i poslovni ambijent, što je isključiva odgovornost poslanika vlasti. Očigledno da su te teme za mnoge donosioce odluka u drugom planu u odnosu na one kojima se od političke pravi pozorišna scena.

Ucjene među konstituentima parlamentarne većine, nadgornjavanje, optužbe i dr. su izgleda mnogo važnije od kvaliteta života građana. Značajan dio parlamentarne većine ignoriše materijale koje dostavlja Vlada, a Vlada ignoriše značajan dio parlamentarne većine prilikom donošenja bitnih odluka.  

Gdje su u toj neodgovornoj i nezreloj političkoj priči “obični” građani koji plaćaju životne namirnice i do 30% i gorivo preko 15% skuplje nego prije par mjeseci? Gdje su u tim međupartijskim inaćenjima građani kojih je za gotovo 8 hiljada više na birou rada na kraju marta u odnosu na kraj decembra? Gdje su u tim “porođajnim mukama demokratije” privredni subjekti kod kojih je broj blokiranih za 200 veći na kraju marta nego prije tri mjeseca, a iznos računa u blokadi za gotovo 40 miliona veći? Gdje su u tim njihovim partijskim kombinacijama poljoprivrednici koji čekaju 4 mjeseca na usvajanje Agrobudžeta za ovu godinu, koji se ne može donijeti dok se donese Zakon o budžetu? Gdje su u toj njihovoj “igri bez granica” građani koji ne mogu da dodju do potrebnih medikamenata jer se zbog privremenog finansiranja pojavljuje deficit kod pojedinih ljekova?

I da ne bude kakvih dilema, onaj ko je u ovoj većini jednom iskusio kako mu je ucjenjivanje isplativ mehanizam, ucjenjivaće i drugi, treći, četvrti, peti, petnaesti put…