Mugoša: Utvrditi odgovornost za finansijsko stanje u sistemu zdravstva

“Neophodno je utvrditi odgovornost za ogroman rast duga Fonda za zdravstveno osiguranje u prošloj godini, kao i za posljedice ukidanja doprinosa za zdravstveno osiguranje na stabilnost i održivost zdravstvenog sistema”, istakao je potpredsjednik i poslanik SD-a Boris Mugoša, tokom diskusije na ministarskom satu sa ministrom finansija Damjanovićem.

Kako je naveo Mugoša, samo za godinu dana dug Fonda zdravstva je porastao za 20 miliona eura, odnosno za 50% u odnosu na 2020.godinu i iznosi oko 59 miliona eura, što je istorijski maksimum. Osim toga, dospjele obaveze na kraju 2021. godine su bile 30 miliona eura i za 58% su veće od iznosa dospjelih obaveza na kraju 2020. godine. U prošloj godini, dug prema privatnim apotekama je uvećan za oko 6 miliona eura (sa 3,5 na 9,5 miliona eura); prema privatnim klinikama dug je porastao za 1,7 milion eura (sa 1,5 na 3,2 miliona eura), obaveze za bolovanja su uvećane za 950 hiljada eura a za liječenje građana u Srbiji za oko 370 hiljada eura (sa 385 na 755 hiljada eura).

“Prepucavanja i prebacivanje odgovornosti između nadležnih u resoru finansija i zdravstva iz prethodne 42.Vlade ne interesuje građane, već da se utvrdi odgovornost za navedeno veoma zabrinjavajuće stanje”, naveo je potpredsjednik Mugoša.

Kada je u pitanje ukidanje doprinosa za zdravstveno osiguranje, nakon kojeg, prema riječima ministra Damjanovića, Fond za zdravstveno osiguranje nema održivo finansiranje, poslanik SD-a je ukazao da je više puta prošle godine dovodio u pitanje takav model finansiranja zdravstva i sugerisao predstavnicima 42. Vlade i tadašnje parlamentarne većine da dobro razmisle o ukidanju navedenih doprinosa jer ne postoje adekvatne analize koje ukazuju na održivost takvog modela finansiranja zdravstva u Crnoj Gori. Međutim, takvo zakonsko rješenje je donešeno u crnogorskom parlamentu krajem prošle godine i odgovornost za njegove posljedice snose kako oni iz 42.Vlade koji su predložili ukidanje doprinosa, tako i poslanici tadašnje parlamentarne većine koji su i pored brojnih upozorenja glasali za to.

“Sada je ključni prioritet da se obezbijedi finansijska stabilnost i održivost zdravstvenog sistema, koja je ozbiljno dovedena u pitanje, jer je od nje zavisi kvalitet zdravstvene zaštite. To svakako podrazumijeva i neophodnost značajno većeg izdvajanja sredstava za zdravstvo u ovoj godini u odnosu na sredstva koja su budžetom za 2022. godinu opredijeljena. U pitanju je ogroman izazov za nadležne u sistemu zdravstva i javnih finansija, jer su ukinuti doprinosi za zdravstveno osiguranje koji su godišnje bili na nivou od preko 160 miliona eura”, zaključuje potpredsjednik SD-a.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *