Mugoša: Za smanjenje cijene goriva i namirnica neophodno što prije održati sjednicu Parlamenta

Potpredsjednik Socijaldemokrata i poslanik u crnogorskom parlamentu, Boris Mugoša, je istakao da je u naletu svakodnevnih floskula o narodnoj volji, odnosno o izdaji i prevari, važno napomenuti da su u skupštinskoj proceduri predlozi zakona o smanjenju akciza na gorivo kako bi se korigovale cijene, koje su nažalost na istorijskom maksimumu.

On podsjeća da je u proteklih godinu i po cijena goriva porasla preko 40 centi po litru, odnosno oko 40% i da je to ogromno povećanje uticalo i na povećanje cijena drugih roba i usluga. Akciza i PDV, koji su isključivi prihod države, čine oko 50% aktuelne cijene litra goriva.

Takodje, kako navodi Mugoša najavljuje se i predlog zakona o ograničenju cijena životnih namirnica koje su u prethodnih godinu i po porasle do 40%, a u nekim slučajevima i više.

Iako je navedene zakone trebalo mnogo ranije donijeti, na što je Vladi ukazivano više puta tokom i prethodne godine, svako dalje prolongiranje početka zasijedanja Parlamenta sve više usložnjava standard značajnog broja gradjana.

Dok se u Crnoj Gori podstiče institucionalna blokada, odnosno blokada održavanja sjednica Parlamenta, druge zemlje regiona i EU već drugi ili treći put donose mjere kojima se smanjuje cijena goriva i životnih namirnica.

“A kada je u pitanju volja naroda, vjerujem da nema toga u Crnoj Gori ko ne želi da se što prije donesu navedeni zakoni i zaustavi ovaj drastični rast cijena goriva i namirnica”, ističe Mugoša i zaključuje da očekuje što prije održavanje sjednice Parlamenta kako bi se donijeli navedeni zakoni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *