Nemanja Simović: Vazda dosljedani Cetinju, zaokruži br. 8 !

​U oblasti sporta zatekli smo neregulisano i dosta haotično stanje u raspodjeli sredstava za sport koja inače čine skoro 50% budžeta Sekretarijata za kulturu, sport i mlade. Godinama su se sredstva dijelila bez jasnih kriterijuma i pravila, što je izazivalo nezadovoljstvo kod velikog broja sportskih subjekata.

​Početkom 2018. godine, dolaskom kadra SD-a na čelo ovog Sekretarijata, započeta je izrada Pravilnika o sufinansiranju sportskih subjekata putem konkursa, a u tom periodu donosi se i novi Zakon o sportu, koji predviđa obavezu dodjele sredstava za sport putem konkursa, ali samo za registrovane sportske klubove u okviru svojih matičnih Saveza.

Lokalna samouprava, kao osnivač tri velika kluba, FK Lovćen, RK Lovćen i KK Lovćen, i suosnivači sa po 20 % učešća u ŽKK Lovćen i bilijar klub ” Biljarda” opredijelila je za ove klubove Pravilnikom 90 % sredstava.

Izradili smo Program razvoja sporta 2019-2020. koji je pomogao da pravilnikom predvidimo sredstva i za ostale sportske subjekte koji nijesu mogli ispuniti uslove registracije.

​Pravilnik je dobio pohvale od svih sportskih subjekata i pojedinaca, a čak je i revizor pohvalio transparentnost dodjele sredstava za sport prilikom usvajanja završnog računa Budžeta Prijestonice za 2019-tu godinu.

​Na kraju želim da poručim Cetinjankama i Cetinjanima da ćemo se i dalje truditi da održimo ovakav način raspodjele, kako bi naši klubovi imali uvijek pravičnu raspodjelu sredstava, kako i zaslužuju.