Nenezić: Možura da se transformiše u regionalni reciklažni centar

Danas su u zvaničnoj posjeti Baru bili prestavnici kompanije Biotrend (kompanije koja se bavi energetikom u sklopu Doğanlar Holdinga ), Ogün Doğan – Board member, Doruk Doğan – Board member, Ogün Ulugöl – business development executive, Cevdet Kurtay – Director of Plants, kao i stručni  konsultanti ove firme za Crnu Goru, Danilo i Nikola Medenica.

U svojstvu domaćina bio je predsjednik OO SD Bar Branislav Nenezić. Gosti su nakon prijema kod predsjednika opštine, g-dina Dušana Raičevića, posjetili Regionalnu sanitarnu deponiju “Možura”.

Privrednici iz Turske  zainteresovani su za ulaganje u sanaciju u cilju produžavanja vijeka sanitarne deponije Možura, kao i njenu transformaciju u regionalni reciklažni centar.

,,Upravljanje komunalnim otpadom i danas predstavlja jedan od najvećih problema crnogorskog društva, imajući u vidu činjenicu da i nakon više od deceniju od donošenja prve strategije o upravljanju otpadom u Crnoj Gori postoje samo dvije uređene sanitarne deponije, dok gotovo sve opštine i dalje odlažu otpad na privremenim neuređenim odlagalištima.

Već dugi niz godina deponija Možura funkcioniše kao regionalna deponija, ali  skoro sve opštine primorja dovoze svoj komunalni otpad i tu ga odlažu. Iako se na ovaj način do sada rješavao problem komunalnog otpada za cijelo primorije, s druge strane smo došli u situaciju da se regionalna  deponija za Bar i Ulcinj bori za opstanak, imajući u vidu činjenicu da se sanitarne kade pune velikom brzinom.

O neophodnosti postojanja sanitarne deponije u 21. vijeku ne bi  trebalo ni govoriti jer to je nasušan resurs prevashodno za opštine u kojima su turizam i poljoprivreda definisani kao prioritetne privredne djelatnosti.

Pored činjenice da su za proširenje kapaciteta deponije Možura neophodna značajna finansijska sredstva i komplikovane procedure kod nadležnih državnih institucija, postavlja se i jedno važno pitanje opravdanosti i smislenosti nastavljanja ovakvog pristupa u budućnosti.

Pravi je trenutak da se razmotri novi pristup, koji će uz primjenu novih dostupnih tehnologija koje su već u primjeni, da produži život Možuri i da je učini efikasnijim resursom. Pristup koji će joj dati potpuno novi smisao i značaj, ne samo za opštinu Bar, već i za državu Crnu Goru.

Naša vizija je da Možura treba da se transformiše u regionalni reciklažni centar.

Možura treba da bude mjesto na kojem se otpad ne samo odlaže, već i trajno i efikasno zbrinjava. Mjesto gdje otpad može biti iskorišćen kao sirovina za proizvodnju električne energije, te za proizvodnju sekundarnih sirovina.

Možura ima izvanredne predispozicije za ovakav pristup. Potrebno je samo da proširimo vidike i da potražimo potencijalne partnere kroz jedan proaktivan pristup i kroz model privatno-javnog partnerstva. Partnere koji mogu da nam pomognu da dođemo do najsavremenijih ekoloških tehnologija, tehnologija sa nultom emisijom, i do neophodnih finansijskih sredstava. Tehnologija koje će riješiti i pitanje neprijatnih mirisa koji karakterišu sve deponije komunalnog otpada, kako bi se riješio i ovaj veoma važan, a višegodišnji  problem stanovnika koji žive u neposrednoj blizini deponije Možura.

Opština Bar je posvećena u rješavanju komunalnih problema. Kroz privatno-javno partnerstvo, otvara se šansa da pokažemo kako umijemo ne samo da rješavamo probleme, već i da ih pretvorimo u rješenje.” – istakao je Nenezić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *