Nenezić: Trajekt “30. avgust”, jednako kao i feribot AF Frančeska, posao za tužilaštvo

Danas građani Crne Gore imaju priliku da svjedoče školskom primjeru štete koja nastaje kada se neodgovorni pojedinci ponašaju bahato i krše zakone trošeći novac iz budžeta motivisani da zadovolje svoje lične ambicije ili bolje reći frustracije, saopštio je poslanik Socijaldemokrata Crne Gore (SD) i predsjednik Skupštine opštine Bar Branislav Nenezić.

„Očigledno da je bivši premijer Abazović odlučio da se nakon najkraćeg premijerskog mandata u istoriji Crne Gore bavi preprodajom sekundarnih sirovina koristeći novac građana Crne Gore. Dakle, sve nas je zatekla informacija da se na tender za opravku trajekta čiju je kupovinu kao svoj poslovni trijumf proslavio bivši premijer Abazović, niko nije javio, jer ga izgleda ni za iznos koji je skoro isti kao i iznos za koji ga je Abazović kupio, ne može niko opraviti. Primjer za rubriku vjerovali ili ne, a u ozbiljnijim državama primjer za ozbiljnu istragu gdje bi nosioci ovog posla, počev od bivšeg premijera, pa do resornog ministra trebali da krivično odgovaraju”, istakao je Nenezić.

Prema njegovim riječima činjenica je da je identičnu poslovnu kombinaciju, samo sa većim ulogom, planirao bivši premijer Abazović, kada je po riječima člana upravnog odbora kojeg je on imenovao, insistirao da se kupi feribot AF Frančeska za iznos koji je znatno veći od tržišne vrijednosti, a pri tome star pola vijeka sa neskrivenom namjerom da ga ili rentiraju ili prodaju u staro gvožđe posle prve sezone rada.

„Sada crnogorska javnost jasno može da vidi, da svi naši navodi vezani za kupovinu feribota AF Frančeska jesu istinit, jer su akteri iz kupovine trajekta “Prizna “trebali da odrade posao i za AF Frančesku, izvođači su trebali biti drugi ali je nalogodavac isti, a šteta višestruko veća. Izigravanje anktikorupcijskih zakona, kroz smišljeno djelovanje sa elementima korupcije uvijek u sebi nosi interes za nalogodavca i štetu za javni interes, koji kada je riječ o Odluci za kupovinu feribota AF Frančeska, je oštećen zbog činjenice da „Barska plovidba” mora da isplati akcije nesaglasnim akcionarima i činjenice da nećemo imati uspostavljen saobraćaj na relaciji Bar-Bari tokom sezone”, naveo je Nenezić.

On je povodom navedenog pozvao nadležne organe da reaguju.

„Ukazivanjem na očigledno koruptivno djelovanje uspijeli smo da spriječimo da se pola vijeka star brod kupi za očigledno “naduvani” iznos i da završi vjerovatno kao olupina u našoj luci koja inače nema tehničke predispozicije da ga usidri, ali to one koji su to planirali nije nikada ni zanimalo. Međutim, sada je sve na nadležnim državnim organima koji, ako ne reaguju nanose daleko veću štetu vladavini prava u Crnoj Gori, jer cirkusantsko ponašanje je samo paravan koji treba da zasmije dok se iza zavjese odigravaju koruptivne radnje na besprizoran način”, zaključio je Nenezić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *