Nova, stara većina u novom “poduhvatu” udaljavanja Crne Gore od EU

Nakon što su početkom prošle godine na brzinu usvojili antisistemske i antievropske izmjene Zakon o državnim službenicima i namještenicima i za to dobili jasne kritike Evropske komisije u prošlogodišnjem izvještaju Evropske komisije gdje je ukazano da su navedene izmjene donijete bez adekvatnog konsultovanja i obezbjeđivanja usklađivanja sa pravnom tekovinom EU, pa opet i u ovogodišnjem Izvještaju za Crnu Goru, gdje se eksplicitno navodi: “Smanjeni zahtjevi uvedeni ovim izmjenama su izvor stalne zabrinutosti u pogledu zapošljavanja na osnovu zasluga, kompetencije i nezavisnosti državnih službenika, saopštile su Socijaldemokrate.

“Štaviše, nacrt izmena i dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi bi na sličan način smanjio takve zahtjeve na lokalnom nivou”, poslanici nove, stare, obnovljene većine su krenuli u još jedan antievropski pohod. Naime, 10. decembra odnosno dva dana prije početka nove sjednice parlamenta predlažu po istom antisistemskom i antievropskom ključu izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi i traže dopunu dnevnog reda navedene sjednice sa tom tačkom”, navode iz SD-a.

Naravno, dodaju, ponovo na brzinu namjerno preskačući javnu raspravu i mišljenje Evropske komisije, iako znaju da su navedeni zakoni dio jednog od ključnih poglavlja (klastera) na putu pristupanja Crne Gore EU.

“To što po ko zna koji put prenebregavaju jasna upozorenja od strane EU, sugestije i mišljenja civilnog sektora govori o tome da je evropska profilacija kod odredjenih partija samo na retoričkoj ravni”, zaključuju u SD-u.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *