OO SD Žabljak: Fašistima nećemo ćutati, pronaći odgovorne za skrnavljenje spomenika!

Cio jučerašnji dan prošao je bez adekvatne reakcije i objašnjenja o činu polomljenog nadgrobnog spomenika. Da li je u pitanju slučajnost, nemarna greška ili nešto treće, žabljačka javnost još nije saznala. Ali ono što je činjenica jeste da je oskrnavljeni spomenik Anđelije Malović slika koju ničija porodica ne zaslužuje da vidi.

Poražavajuća je i činjenica da je izostala svaka reakcija, iako se zapravo radi o istinskoj heroini koja je povezana sa još dvije značajne ličnosti kakvi su, za našu herojsku varoš, bili njen brat Milovan Pejanović i suprug Josif Malović.

Zbog izostanka i bilo kakvog objašnjenja koje žabljačka javnost zaslužuje povodom ovog nemilog događaja, koji očigledno nije zavrijedio pažnju, dužni smo da se oglasimo, ne zbog ubiranja sitnih političkih poena, već da za koju godinu ne bismo nosili breme onih koji su prećutali ovaj čin.

Oskrnavljen spomenik kao u doba progona je svojevrsna poruka da se na 13. jul, dan sjećanja na heroje, žele opomenuti heroji, pa makar i mrtvi, jer su stali na put onima koji su podržali fašizam. Takva poruka sama po sebi budi prkos i prezir kod svih savjesnih ljudi. Još ako se zna da je poslata u istom gradu u kome je predsjedsjedniku jednog opštinskog odbora zapaljeno vozilo, što takođe predstavlja fašistički akt za sve zdravorazumske pojedince, ma kojoj opciji pripadali, ali i izaziva strah da je možda već kasno za saniranje nastalih posljedica i nataloženih problema naše lokalne zajednice.

Apelujemo da se ovoj hrabroj ženi ponovo sagradi spomenik koji će, osim herojstvu Anđelije, Josifa i Milovana svjedočiti i ustanku jedne nove generacije. Generacije koja je i pored razlika krenula putem za Evropu i nije htjela da prihvati da joj himna bude “putuj Evropo i nemoj više čekati na nas”, a da se onda naknadnom pameti zaključi, “krivi smo mi koji smo čutali”. Jer, “gospodo” fašisti, ovog puta vam nećemo prećutati.

Pozivamo državne organe da pronađu odgovorne za ovaj skandalozni i vandalski čin.

Odbornički klub SD-a, povodom ovog događaja iniciraće sazivanje Kolegijuma predsjednika Skupštine opštine Žabljak, na kojem očekujemo prisustvo predstavnika svih progresivnih partija, čiji zaključak treba da pokaže jedinstvo i želju za zajedničkom budućnošću, jer ne smijemo zamisliti šta nas u budućnosti može očekivati ako ovaj događaj ostane bez adekvatne reakcije.