Orlandić: Razmatramo više modela, među njima i samostalan nastup

Socijaldemokrate (SD), osim samostalnog izlaska, razmatraju i druge modele nastupa na parlamentarnim izborima, kazao je potpredsjednik te partije Danilo Orlandić, dodajući da opozicione stranke građanima moraju ponuditi inoviranu političku ponudu, nove ljude i konkretne predloge za poboljšanje životnog standarda.

Orlandić je agenciji MINA rekao da očekuje da u relativno kratkom vremenskom roku Predsjedništvo i Glavni odbor SD-a donesu odluku o nastupu na izborima.

Kako je naveo, SD je već od 3. aprila, dana nakon održavanja drugog kruga predsjedničkih izbora, u izbornom režimu rada.

„Taj režim rada, svakako, podrazumijeva pripreme partije za samostalan nastup na predstojećim vanrednim parlamentarnim izborima, koji će biti održani 11. juna“, kazao je Orlandić.

Za takvu vrstu nastupa, kako je naveo, SD je spreman.

„Izuzev tog modela, razmatraju se i drugi modeli nastupa, odnosno nekoliko tipova koalicionih aranžmana i analizira se da li bi, eventualno, takav nastup mogao djelovati sinergetski ili ne“, rekao je Orlandić.

Upitan da li smatra da je zajednički nastup opozicije dobro rješenje i da li je to prihvatljivo SD-u, on je kazao da je to jedna od mogućnosti koje se trenutno razmatraju i da, kao i svaka druga vrsta nastupa, i taj vid ima svoje pozitivne i negativne strane.

„Kao što sam već kazao, u zavisnosti od toga na kojim osnovama bude koncipiran dogovor, kao i onoga što nam ankete budu govorile o postojanju sinergije u slučaju takvog nastupa, partijski organi će se o njemu blagovremeno odrediti“, dodao je Orlandić.

Na pitanje koliko je izvjestan zajednički nastup i da li je vjerovatnije da će se koalicije praviti nakon izbora, on je odgovorio da u ovom trenutku ne bi bilo ni realno ni odgovorno ocjenjivati izvjesnost modela nastupa na predstojećim izborima.

„Kao što je već rečeno, postoji više opcija koje se razmatraju, među kojima je i samostalan nastup SD-a, ali i neki drugi vidovi nastupa. Svaka od tih opcija je, u datom trenutku, jednako vjerovatna i moguća“, kazao je Orlandić.

Kako je rekao, što se tiče postizbornih koalicija, stav SD-a po tom pitanju identičan je kao i onog dana kada su se osnovali.

„Postizbornu koaliciju možemo formirati samo na programskim osnovama i sa onim političkim subjektima koji se jasno opredijele za građanski, evropski, evroatlantski, multivjerski i multinacionalni koncept Crne Gore“, naveo je Orlandić.

Upitan kakav rezultat SD-a, ali i cijele opozicije očekuje na izborima 11. juna, on je kazao da su predsjednički izbori pokazali da opozicija raspolaže zavidnim rezervoarom od preko 155 hiljada glasova.

„U SD-u vjerujemo da je ta brojka, kada su partije u pitanju, i veća“, rekao je Orlandić.

Kako je naveo, od dana nakon održanog drugog kruga predsjedničkih izbora, kroz konstantnu komunikaciju sa partijskom bazom, ali i građanima koji ne pripadaju njihovoj partiji, rade na uvećavanju te brojke.

„Vjerujemo da opozicione partije mogu ostvariti bolji rezultat od rezultata našeg kandidata na predsjedničkim izborima, a svakako vjerujemo da SD može osvojiti isti broj mandata u Skupštini koji imamo u aktuelnom sazivu“, kazao je Orlandić.

Na pitanje koliko su izbori 11. juna važni za Crnu Goru, prije svega, za njen dalji put ka EU, on je odgovorio da svaki izbori imaju veliki značaj za državu, a parlamentarni, po prirodi stvari, imaju najveću važnost.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *