Orlandić: Siguran sam da će Đukanović opet biti predsjednik

Siguran sam da će aktuelni predsjednik Milo Đukanović opet biti predsjednik Crne Gore, kazao je potpredsjednik Socijaldemokrata (SD) Danilo Orlandić, gostujući u emisiji “Znam da znaš” Gradske RTV.

“Vjerujem da su građani počeli da razmišljaju o potezima koji su bili u prethodne tri godine. Ekonomska situacija nam nije sjajna, država se zadužuje po značajno većim kamatnim stopama nego građani, i to je put u propast, toga građani moraju biti svjesni”, kazao je Orlandić.

Sa terena se vidi sve više građana koji shvataju da je jako teška situacija što se tiče javne potrošnje i, naglašava Orlandić, vjeruje da će građani u nedelju 2. aprila procijeniti ko je kandidat koji zavrijeđuje njihovu podršku.

Kada je riječ o podršci Demokratskog fronta (DF) i Demokrata Jakovu Milatoviću, Orlandić smatra da je tu ključna stvar da li će iz DF-a i Demokrata da izaberu racionalan pristup koji se tiče njihovih partija.

“Taj racionalan pristup govori o tome da oni, vjerujem, neće svom silom “upirati” da kandidat Milatović pobjedi, jer jednom kada glasač zaokruži drugog kandidata ili drugu partiju teško ćete ga nagovoriti da kada budu parlamentarni izbori 11. juna da opet glasa DF, Demokrate ili ostali dio partija koje čine ovu većinu”, istakao je Orlandić.

Mi još uvijek ne znamo koje su magistrale politike pokreta Evropa sad (PES), objašnjava Orlandić, osim formalne priče da žele što prije da uđu u Evropsku uniju (EU).

“Dvije stvari koje meni “zaparaju” uši i našim ljudima na terenu jeste priča o Otvorenom Balkanu, i priča o tome da treba da se Zakon o crnogorskom državljanstvu promijeni, to su politike za koje je vladajuća većina rekla da treba da se dese. Što se nas tiče u SD-u, i svih ostalih pretpostavljam partija u bloku, za nas je to potpuno neprihvatljivo. Izmjenama Zakona o crnogorskom državljanstvu žele da ukinu biračko pravo našoj dijaspori i vjerujem da je jedan od ciljeva da se značajan broj građana Srbije uključi dodatno u birački spisak naše zemlje”, rekao je potpredsjednik SD-a.

NAUČILI SMO MNOGE LEKCIJE U OVE TRI GODINE

Građani treba da prepoznaju da li se u prethodnom periodu vodilo na kvalitetan način sve državne politike, u svim oblastima, ističe Orlandić.

“Ja smatram da nisu. Mnogi potezi koji su bili u prethodnom periodu govore o tome da oni nisu stabilni i da ne znaju na koji način treba ova država da se vodi. Sa gospodinom Đukanovićem i partijama koje su bile nekad znate na što ste, i znate što možete da očekujete od nas. Vjerujte da smo naučili mnoge lekcije u ove tri godine. Nismo mi bili savršeni, nismo mi bili 100 posto ispravni, ali sa druge strane smo obezbijeđivali stabilnost i da određene politike, pogotovo u području evropskih integracija, daju svoje rezultate”, kazao je Orlandić.

Sada imamo potpuno drugačiju situaciju, naglašava Orlandić.

“Imate gomilanje i radnika i službenika, povećanje javne potrošnje, u ove tri godine koji je kapitalni projekat urađen u Crnoj Gori? Sve što je urađeno je započeto ili se odvijalo za vrijeme našeg upravljanja državnim resursima. Odluke se ne donose, ili se donose preko štapa”, objasnio je Orlandić.

Bilo je vrijeme za povećanje plata, to niko ne spori, dodaje Orlandić, ali su morale na drugačiji način i fazno te stvari da se događaju.

“Vjerujem da to građani prepoznaju, vjerujem da ćemo 2. aprila imati mnogo jasniju situaciju. Mi smo optimistični, vjerujem da će gospodin Đukanović pobjediti u drugom krugu i da će se ipak stabilnost vratiti u Crnu Goru”, kazao je on.

Prijetnje dijaspori su u prethodnih dvadesetak godina bile mnogo veće nego ove sada, smatra Orlandić, od mnogo ozbiljnih ljudi nego što je sada slučaj.

“Svaki od tih građana znaju dobro zbog čega su pošli vani, i zbog čega žele da dođu i da pruže podršku gospodinu Đukanoviću. Ovo je vještački napumpavanje nekog straha, da uplašite ljude koji se nisu plašili ni devedesetih godina kada je bilo mnogo teže da dođu u Crnu Goru”, smatra Orlandić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *