ORLANDIĆ: SPASILAC KRIVOKAPIĆ I NJEGOVI APOSTOLI – ZNALCI ILI PUT BEZ POVRATKA?

“Vlada 12 apostola”; “Vlada se sastavlja u manastiru”; “Pričešće mandatara i stotina građana iz iste kašike u vrijeme korone”; “Pokušali da sakriju pričešće; “Na vjerskim skupovima se niko nije zarazio”; “Može li korona da se prenese sa mrtvog na žive?”; “Mandatar na dočeku teroriste Kavaje”. “Mandatar ljubi srpsku zastavu”. Građanin Crne Gore koji se nakon dva mjeseca probudio iz kome, rekao bi da su ovo teme i naslovi koji imaju veze sa savremenom Crnom Gorom taman koliko Vlada sekularne države sa manastirima i apostolima. No, građanin bi se grdno prevario. Za obje stvari.

Na torturu kojoj je zdrav razum izložen posljednjih mjeseci, a kojom se u kontinuitetu poručuje da nije ništa strašno da se jedna sekularna vlada upoređuje sa apostolima i sastavlja u manastiru, te da u vrijeme masovnih umiranja od zarazne bolesti pričešćivanje stotina duša iz iste kašičice takođe ne da nije ništa strašno već je i poželjno, taj zdrav razum ne smije da pisne. On je satjeran u ćošak, nazivaju ga “građanistom” i “psećim nakotom”, a dodatno je pritisnut podržavanjem iracionalnih postupaka od strane zvaničnika, na prvom mjestu mandatara Krivokapića. Istovremeno, izvjesni strani državljani, deklarisani neprijatelji Crne Gore, sa skupa u Podgorici najavljuju rušenje mauzoleja na Lovćenu, pozivajući, na taj način, i na rušenje Crne Gore kao države.

Naime, uporno odbijajući da makar i oslušne taj preplašeni zdrav razum, mandatar i prije preuzimanja premijerske stolice demonstrira zapanjujuću količinu neosjetljivosti za druge ljude koje će predstavljati.  Svjedoci smo da rukoljub Krivokapić voli da, pored svih mjera, molbi, apela, kumljenja i moljenja nadležnih zdravstvenih institucija, prisustvuje bez maske masovnim skupovima. Međutim, crnogorska i šira javnost je zapanjena da se mandatar u zemlji koja je članica NATO i pred vratima EU, naočigled javnosti, pričešćuje kašičicom iz koje se prije njega pričestilo na stotine građana i nakon njega još stotina, među kojima i djeca i stari. Taj gest ima težinu koja je sa malo čime uporediva jer pokazuje: potpuno odsustvo empatije. Potpuno odsustvo zrna svijesti da on time, kao nažalost budući prvi čovjek Vlade, šalje poruku: izvolite, ništa vam se neće desiti”.

Stigao je dotle da bez pardona ministre nove vlade upoređuje sa apostolima, a zaposlenima u upravi je onda očigledno namijenio ulogu malih propovjednika carstva Božijeg u okađenim državnim prostorijama. Što znači da je za sebe odredio ulogu Isusa. A po tome kako prolazi onaj koji se suprotstavi iracionalnom ponašanju, ne bismo bili u koži toga ko među njima bude proglašen Judom.

Budući premijer, dakle, jednostavno ne može da razumije da svojim postupanjima šalje pozivajuće poruke o osjećaju neuništvosti, i pored smrti koja svakog dana kuca na vrata Crne Gore i svijeta. Zato premijersko mjesto u ovom momentu dati nekome ko, svjesno ili nesvjesno, gaji i širi iracionalna i dogmatska ubjeđenja o svemoći i neuništivosti pred globalnom zarazom, možda znači tačku nakon koje nema povratka.

No, građanska, strpljiva, razumna i gospodska Crna Gora je tu gdje je uvijek bila: svoja na svome, da da sve od sebe kako bi osigurala da ovakve epizode nikad, kao što nijesu ni do sada, ne gurnu preko te tačke bez povratka. A oni koji će podržati njegov izbor definitivno gube epitet građanske i progresivne političke ponude i saučesnici su u urušavanju temeljnih odrednica savremene Crne Gore a to su njen građanski, sekularni i antifašistički karakter. Mada, svi ovi događaji su već doprinijeli da se pokaze pravo lice nekih u retoričkom smislu pomiriteljskih i “umivenih” političara.

Stoga mislim da je krajnje vrijeme da se građanska Crna Gora, svi mi koji ovu zemlju iznad svega volimo i koji nemamo rezervnu otadžbinu, konačno osvijestimo i shvatimo šta nam se od države radi. Jer kako mi koji joj želimo dobro, tako i oni koji joj žele loše, moramo znati, istorija je to pokazala, da je Crna Gora vječna i neuništiva. Ta Crna Gora će, uvjeren sam, prevazići i ovu situaciju iz koje će izaći još jača, čvršća i snažnija. Na nama je da joj u tome pomognemo.

MIĆO ORLANDIĆ

Potpredsjednik SD CG