Petar Marković: Ulaskom SD u vlast Prijestonici dobit cc 20 miliona eura

Početkom 2018. godine koaliciono je započet proces revitalizacije i spriječen ekonomski potop Prijestonice Cetinje, najblaže rečeno spriječen je bankrot. Suočeni sa teškom finansijskom sitacijom i poremećenim međuljudskim odnosima u lokalnoj samoupravi, morali smo podvući crtu i reći DOSTA JE.

Apsolutna vlast, nikome nikad, nije ništa dobro donijela. Dok god se slijepo prati pojedinac kakav god da je, društvo u cjelini ne može napredovati.

Ranije upitno potpisivanje koalicionog sporazuma sa Demokratskom partijom socijalista ispostavilo se opravdano, a potvrda toga uslijedila je 4. i 5. septembra.

Najveći teret ovog četvorogodišnjeg mandata podnijeo je SD Cetinja. Kao iskreni borci za pravo i slobodu Crne Gore susreli smo se sa raznim opsturukcijama, kako sa lokalnog, tako i sa državnog nivoa. Socijaldemokratija koju predstavljamo je bila u potpunosti marginovalizovana. Priča o boljem životu sugrađana je bila samo u deklarativnom značenju, jer u stvarnosti iza onog najobičnijeg građanina Prijestonice kojem i ja pripadam, niko nije stajao a skoro da niko za njega nije ni mario.

2018. godine samo zasukali rukave i krenuli. Dosta puta pitali smo se da li je bilo vrijedno? Da li je vrijedno poturiti čist obraz politici? Politici koja nikada nije bila na dobrom glasu. Ipak, krenuli smo da mijenjamo društvo nabolje i promijenili smo mnogo, posla i dalje ima.

Nešto je vidljivo a nešto ne. Većina poslova koje lokalna samouprava obavlja nijesu vidljivi običnom stanovniku naše opštine. Izrada projekata za koje nam je opozicija često zamjerala, su samo jedna karika u velikom lancu poslovanja lokalne samouprave.

Formula izbora nepartijskog kadra i dijela onog partijskog pokazala se kao izuzetno uspješna. Svjesni da počev od sebe, idealnog čovjeka nema, niti će ga ikad biti. Tako da ni jedna uprava grada ne može biti idealna, uvijek može bolje i biće.
Imali smo jaku početnu osnovu a to je bio koalicioni sporazum kojim nekim od imena koalicionog partnera nije dozvoljavao uplitanje u sistem rada. Vrijedno smo radili dok su drugi pričali, čisto radi priče. Ne želeći da opterećujem laičku javnost izuzetno komplikovanim procedurama i birokratijom koja prati lokalnu samoupravu iznijeću samo par informacija. Nekima će to značiti mnogo a nekima apsolutno ništa. Ovo je ipak za one prve.

Drage sugrađanke i sugrađani, od 2018. godine računajući i kraj ove 2021. godine u lokalnoj upravi se doprinijelo cc 20 miliona eura.

Nakon 15 godina zaustavljeno je zaduživanje našeg grada! Sama ta činjenica vrijedna je vaše pažnje i poštovanja, jer da smo nastavili putem prethodnika bili bismo danas zaduženi još 12 miliona eura. Uz sve to vratili smo cc 4 miliona eura duga a da se pritom nijesmo zadužili u ovom periodu niti jedan jedini cent. Povećali imovinu grada za 3.6 miliona. Dakle objektivno sagledano 20 miliona eura.

Tokom mandata naslijeđeni dug nas je konstantno pratio i bio nam kao omča oko vrata. Nakon što smo stabilizovali finansije, prioritet su nam bili oni kojima je rješavanje stambenog pitanja uvijek bilo jedno od najvažnijih životnih pitanja. Useljeno je 6 stanova, kupili smo 12 koji će biti uskoro useljeni a kao kruna svega izgradiće se novi objekat sa 30 stambenih jedinica. Oni će nam i dalje biti prioritet.

Kroz izborni program predočili smo vam realno ostvarive planove, ne maglu ili laži. Za njegovo ostvarenje potrebna nam je vaša podrška.

Olovkom 5. decembra i vi pucajte, olovkom jer je ovo gospodarska Prijestonica Crne Gore. Mi nemamo, niti želimo imati tone suzavca, gumenih metaka i šok bombi. Mi vam nudimo bolji život. Neće biti lako, niti je ikada bilo, ali odustati i posustati nikada nećemo!
Zato pucajte, pucajte tako što ćete zaokružiti broj 8, za vaše bolje sjutra, za patriotsku listu ljudi čista obraza “SD-LP – VAZDA DOSLJEDNI CETINJU”!