Predsjedništvo SD-a: Odluke Skupštine ništave, nećemo odustati od borbe za građansku Crnu Goru

„Prekjuče održana sjednica Skupštine Crne Gore nije legitimna jer nije imala kvorum, a sve njene odluke su ništave. Kršenje poslovnika od strane parlamentarne većine, kao i nezakonito verifikovanje mandata kandidatkinje sa liste „Crno na bijelo“ predstavlja klasično pravno nasilje. Zajednička borba svih političkih subjekata i svakog od nas pojedinačno za građansku, antifašističku i sekularnu Crnu Goru je počela i od nje nećemo odustati“, zaključci su sa juče održanog Predsjedništva Socijaldemokrata Crne Gore.


Ponašanje nove parlamentarne većine ne predstavlja apsolutno nikakvo iznenađenje i od njih sada, kada imaju većinu u Skupštini, možemo očekivati samo još veću bahatost i nepoštovanje Crne Gore, njenog Ustava i zakona. Uostalom, oni koji su prije tačno godinu dana fizički gazili Ustav Crne Gore i lomili skupštinski inventar, sada su, potpomognuti svojim koalicionim partnerima, lažno predstavljanim kao „građanski“, i suštinski pogazili Ustav i ponizili našu državu.


Smatramo da je neophodno da svi opozicioni subjekti u narednom periodu budu jedinstveni, da svih 40 poslanika djeluju zajedno, jer nam predstoji teška borba za građansku Crnu Goru koju smo godinama mukotrpno gradili. Građani moraju znati jedno – da iako će ta borba biti teška, Crna Gora je uvijek, iz najtežih borbi, izlazila kao pobjednica. Zato ćemo i mi pobijediti. Najbolji dokaz tome je okupljanje građana ispred Parlamenta sa kojeg je jasno poručeno svima da građansku Crnu Goru ni po koju cijenu nećemo dati. Veliki broj spontano okupljenih građana koje je ispred Parlamenta dovela isključivo jedna stvar – bezgranična ljubav prema našoj domovini, jasno nam je poručilo šta od nas žele. Da ni pedalj ne odustanemo od borbe za građansku Crnu Goru! Što se nas iz Socijaldemokrata tiče, to nikad nije, niti će moći biti dovedeno u pitanje.


Vjerujemo i da građanska i emancipovana Crna Gora ima razumijevanja za našu odluku da ne učestvujemo u radu radnih tijela Parlamenta dok dešavanja na nelegalnoj sjednici Skupštine ne dobiju sudski epilog. Ne možemo davati legitimitet nelegitimnoj skupštinskoj većini. Ispravili smo istorijsku nepravdu ucinjenju 1918. na sramnoj “podgorickoj skupštini”. I ovu ćemo sigurno, i to vrlo brzo.