Predsjedništvo SD: Prihvatamo Sporazum o popisu, od implementacije će zavisiti naši dalji koraci

Predsjedništvo Socijaldemokrata Crne Gore prihvatilo je, na danas održanoj sjednici, Sporazum o uslovima za održavanje popisa stanovništva, domaćinstava i stanova koji je, nakon intenzivnih razgovora koji su prethodnih dana vođeni sa opozicionim političkim subjektima, predložio premijer Milojko Spajić.

“Sporazumom su predviđeni mehanizmi kontrole popisa na kojima smo najviše insistirali, počev od učešća predstavnika opozicije u popisnim komisijama, ponovni izbor instruktora i popisivača na paritetnoj osnovi, ručnu kontrolu dogovorenog uzorka popisnica, zabranu kampanje u vezi popisa, uspostavljanje parlamentarnog radnog tijela koje bi vršilo nadzor nad sporvođenjem popisa, zaključno sa kreiranjem i implementacijom softvera koji će omogućiti da svaki pojedinac provjeri ispravnost podataka nakon njihovog unosa u bazu”, ocijenjeno je na Predsjedništvu Socijaldemokrata.

Oni su naglasili da dalje aktivnosti ove partije u susret popisu zavise isključivo od riješenosti Vlade da svaka stavka sporazuma bude u potpunosti realizovana.

“Dosadašnje djelovanje premijera Spajića po ovom pitanju bilo je stimulativno za izgradnju određenog stepena povjerenja. Na Vladi je sada da taj odnos sačuva tako što će, u zadatom vremenskom roku, realizovati sve stavke dogovorene sporazumom, kako bismo imali kvalitetno sproveden popis stanovništva čije rezultate niko neće osporavati. Naše dalje djelovanje će svakako zavisiti od pomenute implementacije Sporazumom predviđenih kontrolnih mehanizama. Prihvatanjem Sporazuma pružamo ruku da ovaj zahtjevan i politički osjetljiv proces uspješno dovedemo do kraja. Ukoliko za punu implementaciju dogovorenog ne bude spremnosti, odlučni ćemo biti u namjeri da spriječimo svaki vid potencijalne zloupotrebe i eventualnog fabrikovanja podataka, što bi se bez predviđenih kontrolnih mehanizama na kojima od starta dosljedno insitiramo, zajedno sa ostalim opozicionim kolegama, kao i kolegama iz civilnog društva i nacionalnih savjeta, gotovo izvjesno i desilo”, zaključuju iz SD-a.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *