Radičević: Objasniti makar protokol u slučaju obolijevanja u školi, škole prepuštene same sebi

Pozivamo Ministarstvo prosvjete da najzad, svega nekoliko dana pred početak nastavne godine, obavijesti roditelje i nastavnike o protokolu u slučaju obolijevanja djeteta školskog uzrasta. To je saopštila Ivana Radičević, predsjednica Foruma žena SD.

Naime, ako smo dobro informisani (jer pune, detaljne informacije nema do dana današnjeg), odjeljenja će zajedno boraviti u učionicama. Što znači da u učionici istovremeno neće, kao do sada, biti 15, već 30 djece.

Kako je u takvoj situaciji nemoguće održati propisanu distancu među đacima, to se postavlja pitanje šta se dešava kada jedno dijete oboli. Odnosno, da li će, obzirom da nema propisane fizičke distance, dio odjeljenja ići u samoizolaciju.

Takođe, nije detaljno objašnjena obaveza djece da, nakon odsustva, donesu potvrdu da nijesu COVID pozitivni. Da li to znači da će tokom svakog odsustva djeca morati u i onako pretrpane domove zdravlja, ili pak u  IJZ ili privatne ordinacije radi testiranja?

Na kraju, pozivamo Ministarstvo da kaže da li je u potpunosti ili makar djelimično obezbijedilo potrebna dezinfekciona sredstva, ili su škole ostavljene same da se snalaze usred epidemije.

Sve ovo, kao i mnoge druge teme, ostaju otvorene, a time škole, u kojima ima 100 000 đaka, postaju potencijalna epidemiološka bomba.