RADOJEVIĆ: AKTUELNA VLAST I CRKVA BRUTALNO KLERIKALIZUJU DRUŠTVO

SPC sa novom vladajućom većinom počela je otvorenu kampanju pred izbore u Nikšiću. Time je i zvanično nastavljena klerikalizacija crnogorskog društva, do mjere nedvosmislene prepoznatljivosti. Ili su možda premijer Krivokapić i predsjednik Skupštine Bečić sasvim “slučajno” baš u toku kampanje za nikšićke izbore, posjetili Eparhiju budimljansko-nikšićku, gdje ih je dočekao administrator MCP Joanikije, kada su zajedno poslali otvorene političke poruke. To je saopštio Marko Radojević, predsjednik OO Socijaldemokrata Nikšić.

Kako je rekao Radojević, ovom prilikom političari i crkveni velikodostojnici su, usred političke kampanje, poslali poruku da: će posjeta Nikšiću biti “dobar znak za preporod Nikšića, za uspjeh vlasti Crne Gore u svemu što dobro čini i planira”, ali i da “je ovo godina velikih događaja i promjena u Nikšiću… ako Bog da”. “Kakvih promjena u Nikšiću, usred kampanje, sasvim je jasno. A još jasnije je da se ovakve poruke šalju uz svesrdnu podršku premijera i predsjednika Skupštine. Oni, baš kao i ministarka Bratić i mnogi drugi apostoli, posjećuju čelnike opština koje im “odgovaraju”, a u opštinama koje im nijesu poltički bliske ne posjećuju njihove čelnike, već obilaze isključivo crkvene predstavnike, crkve i manastire”, poručuje Radojević.

On je zaključio porukom da: “Ovime izborna kampanja u Nikšiću pokazuje pravo lice kvazigrađanskih partija. Partija koje se varaju ako misle da je dovoljno da na izborne liste postave nekoliko nepravoslavaca da figuriraju i budu im alibi za ovakva činjenja. Baš kao što se varaju da mogu papagajskim ponavljanjem da su građanske partije, sa sebe sprati činjenja u kojima otvoreno rade na potpunoj klerikalizaciji društva i koriste crkvu za političke ciljeve, a i crkva njih.

Sve to pokazuje da je Crna Gora na raskrsnici između građanske i nacionalne; sekularne i teokratske; multivjerske i svetosavske; evropske i srednjevjekovne; nezavisne i zavisne države. Stoga pozivamo građane da ovakve manipulacije prepoznaju, i okrenu se realnoj situaciji u društvu. Onom društvu koje je, nažalost, za dva mjeseca došlo na listu “Ne putuj” korona-zemalja, zajedno sa Avganistanom, Irakom i Alžirom”.