Rakočević: Ministarka zdravlja opet nezakonito postupala

Ministarka zdravlja uporna je samo u jednom: nelogičnim, nezakonitim i neefikasnim postupanjima, čime neviđeno kompromituje zdravstveni sistem, a jedan od primjera je i nezakonito imenovanje članova Upravnog odbora Fonda za zdravstveno osiguranje. Isto važi i za čelnike zdravstvenih ustanova.

Naime, prije par dana javnost je svjedočila prijetećem dopisu ministarke zdravlja zdravstvenim ustanovama. U pitanju je dopis bez potpisa, pečata i broja, u kome zahtijeva dostavljanje opsežne dokumentacije na osnovu nevažećih zakona i bez ikakvog poznavanja sistema i ustanova nad kojima Ministarstvo zdravlja vrši nadzor. Preciznije, traži dokumentaciju od Fonda za zdravstveno osiguranje na osnovu Zakona o državnoj upravi koji nije na snazi, i pritom planira “nadzor” nad Fondom na način koji uopšte nije u njenoj nadležnosti. Vrhunac nepoznavanja propisa i amaterizma. Čak je i imena ustanova pogriješila, jer nije Kliničko-bolnicki nego Klinički centar i nije Instit za ljekove nego Institut za ljekove i medicinska sredstva. Vjerovatno im šalje one čuvene (kvazi)državne revizore o kojima je javnost brujala nekoliko dana.

I tu nije kraj, već Ministarstvo zdravlja zajedno sa Vladom nastavlja da se bruka. Naime, na sjednici Vlade Crne Gore od 18.02.2021. godine donijeto je rješenje o razrješenju Upravnog odbora Fonda za zdravstveno osiguranje, kojim su razriješeni članovi Upravnog odbora koji je Vlada CG imenovala u avgustu 2020. godine na period od 4 godine. U rješenju o razrješenju članova Upravnog odbora nije dato bilo kakvo obrazloženje. Pritom, Statutom Fonda definisano je da predsjednik Upravnog odbora može biti razriješen ako dužnost predsjednika ne obavlja na način kojim se obezbjeđuje ostvarivanje ove funkcije, kao i da predlog za razrješenje, koji mora biti obrazložen, može podnijeti najmanje polovina članova Upravnog odbora.

Da ne govorimo o tome da je na istoj sjednici od 18.02.2021. godine Vlada imenovala i novi Upravni odbor Fonda koji se sastoji od predsjednika i pet članova, iako zakon kaže da Upravni odbor ima predsjednika i šest članova. Time je novoimenovani odbor ostao bez šestog člana, koji treba da bude iz reda zaposlenih Fonda za zdravstveno osiguranje.

Najnovija u nizu je zategnuta situacija u koju su doveli opštinu Tuzi, ali i čitavu državu, nekonzistentnim, nelogičnim i neefikasnim mjerama. Koje će, kako se čuje, mijenjati već u ponedjeljak odnosno nakon svega tri dana!

Ostaje samo pitanje ima li neznanju i brukanju kraja, te kad će najzad Borovinić-Bojović podnijeti ostavku?

MARKO RAKOČEVIĆ

Član GO Socijaldemokrata Crne Gore

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *