Rakočević: Vlada da poništi odluku kojom je Glavnom gradu onemogućeno da ustupi zemljište CPC

Vladu Crne Gore pozivamo da u što kraćem vremenskom periodu poništi odluku broj 07-5508 donijetu 17. decembra 2020. godine kojom se stavlja van snage Odluka o davanju prethodne saglasnosti Glavnom gradu Podgorica za otuđenje nepokretnosti.

Navedenom odlukom je onemogućeno Glavnom gradu da, shodno odluci koju su donijeli odbornici u Skupštini Glavnog grada, parcelu iz DUP-a „Nova Varoš“ ustupe Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi. Ovakav odnos Vlade Zdravka Krivokapića prema jednoj vjerskoj zajednici, u ovom slučaju CPC, bio je, najblaže rečeno nekorektan. Da ne govorimo o tome da je ova vjerska zajednica, uključujući i sve njene vjernike, već duže vrijeme diskriminisana.

Mnoštvo je primjera iz proteklih gotovo dvije godine koji govore o tome da je 42. Vlada Crne Gore, kada je u pitanju Crnogorska pravoslavna crkva, vodila diskriminatorsku politiku, što je za iole ozbiljnu Vladu nedopustivo i neodgovorno, jasno favorizujući samo jednu vjersku zajednicu u Crnoj Gori, dijeleći i na taj način građane na građane prvog i nekog drugog reda.

Socijaldemokrate smatraju da pripadnici svih vjerskih zajednica u Crnoj Gori, bez obzira kom se bogu mole i kojoj naciji pripadaju, imaju ista prava i da ne smije biti diskriminisanih.

Zato od nove Vlade očekujemo da u što kraćem vremenskom roku poništi navedenu odluku, kako bi Glavnom gradu bilo omogućeno da sprovede odluku koja je usvojena većinom glasova odbornica i odbornika u Skupštini Glavnog grada, a kojom se navedena parcela ustupa Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *