Raščanin Radičević: Država se mora snažnije zalagati za nultu toleranciju na nasilje

Kampanja „16 dana“ koja obuhvata četiri važna međunarodna datuma koja povezuju žene, nasilje i ljudska prava počela je 25. novembra obilježavanjem Međunarodnog dan borbe protiv nasilja nad ženama predsjednice Foruma žena SD Ivane Raščanin Radičević.

“25. novembara u Bogoti 1981.g. žene su govorile o porodičnom nasilju, silovanjima i seksualnom zlostavljanju, te nasilju koji žene trpe pod režimima, uključujući torturu i nasilje nad političkim zatvorenicama. Danas čini mi se i dalje govorimo o svim ovim stvarima kako u Crnoj Gori, tako i širom svijeta, ali uprkos svim pomacima koje smo napravili na polju ljudskih prava, trenutno se cio svijet suočava sa velikim izazovima u cilju poštovanja istih”, istakla je Raščanin Radičević.

Prema njegovim riječima, uticaj tradicionionalnih vrijednosti kroz prizmu patrijahalnih shvatanja odnosa u crnogorskom društvu i poimanja šta je ’’prihvatljivo’’ za žensku i mušku djecu, a šta nije, često dovodi do toga da je nasilje nad ženama prihvatljivo kao model ponašanja.

“Posljedice takvog dizbalansa odnosa moći su devastirajuće i za pojedinca i za društvo. Na nasilje nerijetko ćutimo i žmurimo, a institucije često izostaju da pruže najadekvatniju pomoć i podršku ženama koje nasilje trpe godinama. Iako su u prethodnom periodu uradjene odredjene aktivnosti po pitanju fenomena nasilja nad ženama u Crnoj Gori, sve je to još uvijek nedovoljno,obzirom da nam sva istraživanja pokazuju da su žene u Crnoj Gori i dalje nedevoljno ohrabrene da isto prijave,ali i nedovoljno zaštićene, kada načine taj prvi, ni malo lak korak”, kazala je ona.

Potpisivanjem i ratifikovanjem Instabulske konvencije Crna Gora se obavezalada će ispuniti određene proporuke, ali prema izvještajima Grevia i dalje se suočavamo sa različitim izazovima, od nedovoljne i nepotpune zakonske i institucionalne zaštite do neadekvatne mreže psiho-socijalne podrške.

“Svakako da smo daleko od ,,nulte tolerancije“ na nasilje, ali uz adekvatnu i efikasnu reakciju nadležnih insitucija, uz volju donosioca odluka i promjenu vrijednosnog sistema možemo doći do napredka. Uloga svih je značajna, a ponajviše onih koji nose sa sobom odgovornost i donose odluke. Jako je važno da oni koji su vladajuća većina nepodržavaju i ne podstiču te tradicionalne uloge žene i prave dodatni jaz u rodnim ulogama, čime je disbalans moći sve izraženiji. Jačanje desnice u ovom dijelu može da bude podstrekač za dodatni vid ugrožavanja ženskih prava i sloboda. Što svakako vodi ka ugrožavanju demokratije jednog društva”, zaključila je Raščanin Radičević.

  • 17SHARES

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *