Raščanin-Radičević: Politički pritisak na MONSTAT da organizuje popis

Ono što se trenutno sprovodi na terenu, najavljenom smjenom direktorice MONSTAT-a, jeste klasičan politčki pritisak da se na silu sprovede popis ove godine, i to samo zato što vladajuće političke partije misle da će im nacionalno prebrojavanje biti oportuno. To je saopštila Ivana Raščanin- Radičević, funkcionerka SD, najavivši da će o istom obavijestiti i međunarodne partnere i instance.

Ona je rekla da, činjenica da se direktorica usprotivila očigledno nezakonitoj organizaciji popisa, a odmah potom pokrenuta njena smjena, sasvim jasno govori da je riječ o poltičkoj odmazdi. Da je, pak, popis realno nemoguće organizovati, potvrdili su javno kako premijer Krivokapić, tako i vicepremijer Abazović.

Dodatno, da je ovdje zaista riječ o diletantizmu i arčenju državnih para silu-na-sramotu i mimo propisa, govori i podatak da je i Dragan Koprivica, predstavnik NVO u Savjetu statističkog sistema, istupio iz istog, upravo zato što mu je Zakon o popisu “poturen” na izjašnjenje putem elektronske sjednice i to u roku od 24h. Dakle, proces rada na ovom važnom pitanju potpuno je obesmišljen.

Ovakvo “mrcvarenje zakona” da bi se bizarna potreba vladajuće većine da nas nacionalno prebroji uklopila u legislativu i planove, samo još jednom pokazuje ko u ovoj državi pravi rovovske podjele. Ne možete četvrtasto ugurati u okruglo gospodo, ma koliko se trudili, niti nezakonito možete pretvoriti u zakonito.