Raščanin: Vlast pričom o popisu još jednom pokazuje nacionalistički karakter

Pozivamo svu stručnu i laičku javnost da se oglasi i ne dozvoli zloupotrebu popisa u političke svrhe i nove podjele. Da je nova većina baš to namjerila, svjedoči najnovije istupanje predstavnika NVO Dragana Koprivice iz Savjeta statističkog sistema, i to zato što su od njega tražili da se o nacrtu Zakona o popisu izjasni u roku od 24 sata! To je saopštila Ivana Radičević-Raščanin, predsjednica foruma žena SD.

Po već oprobanoj matrici dakle, poput one o Zakonu o tužilaštvu, vlast će silu na sramotu, u uslovima pandemije i više stotina oboljelih dnevno, te potpuno tehnički nepripremljena, da pokuša da sprovede “popis”, koji nju ni najmanje ne interesuje, ako izuzmemo etničku/nacionalnu pripadnost. Dakle, ogroman državni posao i resursi arčiće se zarad sumanutog političkog cilja.

Da je popis nemoguće sprovesti ove godine zbog tehničke nepripremljenosti, govore i sami vicepremijer Abazović i premijer Krivokapić, koji su jasno rekli da popisa gotovo izvjesno sada ne može biti. No, izgleda da njih dvojicu ili malo ko šta pita, ili ih može “pritisnuti” kako kome volja. Dodatno, popis je posebno rizičan i zbog epidemiološke situacije, zbog čega je i odložen u Srbiji i Sjevernoj Makedoniji, dok je u nekim zapadnim zemljama sproveden elektronski.

Kad svemu ovome dodamo činjenicu da većina zemalja EU ni nema pitanje o nacionalnosti u popisu, sasvim je jasno da još jednom vlast pokazuje: svoj nacionalistički karakter koji koristi građane za svoje interese, dijeli i satire ovo društvo, te, posljedično, nemaju svijesti o bilo čemu do onome što cijene, u ovom slučaju pogrešno, svojim političkim interesom.