Raščanin: Zapanjeni smo Ivanovićevim retrogradnim stavovima

Forum žena Socijaldemokrata Crne Gore najoštrije osuđuje retrogradne izjave poslanika SNP-a Dragana Ivanovića kojima je u Parlamentu opravdao sprovođenje selektivnih abortusa navodeći kako roditelji imaju pravo da odlučuju o polu svog djeteta.

Zaista smo zapanjeni činjenicom da se, i kada je ovo pitanje na dnevnom redu, vraćamo desetinama i stotinama godina unazad, te da i dalje imamo predstavnike naroda koji javno iznose ovakve retrogradne stavove. Borba žena za jednaka prava u svijetu i u Crnoj Gori još uvijek traje. Svjedoci smo svih poteškoća sa kojima se one suočavaju, prilikom zapošljavanja, prilikom nasljeđivanja itd, te da prava koja su im zakonima garantovana u tim segmentima još uvijek u potpunosti ne ostvaruju, ali je poslanik Ivanović otišao korak dalje – podržavajući ideju kojoj bismo im, u zavisnosti od nečije volje, zabranili i da se rode.

Poslaniku Ivanoviću ovim putem poručujemo da žene, u konkretnom slučaju ženska djeca nijesu ništa manje vrijedna od muške. Da svaki zdravorazuman roditelj podjednaku ljubav, pažnju i njegu daje svakom djetetu, bez obzira na njegov pol, a kamoli da mu padne na pamet da ne dozvoli rođenje sopstvenog djeteta jer je ono ženskog pola.

Upravo zbog ovakvih javno iznesenih stavova političara, žene u Crnoj Gori se i danas suočavaju sa brojnim poteškoćama izazvanim diskriminacijom po osnovu pola. Stoga, kao neko ko je nosilac visoke funkcije poslanika u crnogorskom Parlamentu, ovim putem apelujemo na poslanika Ivanovića da se suzdrži ovakvih retrogradnih izjava i da svojim radom doprinese postizanju jednakosti svih u Crnoj Gori, bez obzira na bilo koje razlike, što podrazumijeva i razlike u polu.