SD: Ako ne može da garantuje mir  i stabilnost, Sekulović da podnese ostavku

Nevjerovatno je da smo danas obaviješteni od ministra unutrašnjih poslova da “ne mogu da garantuju apsolutnu sigurnost nijednom građaninu ni novinaru koji 5. septembra bude na Cetinju, jer bi, kada bi je garantovali, morali da imaju po jednog policajca po građaninu”.

Ministre, kao prvo nemojte da sprovodite kampanju (koju nažalost raznim neprimjerenim akcijama sprovodite već nekoliko dana) plašenja, odnosno disciplinovanja građana koji samo jedno žele, a to je da očuvaju građansku, sekularnu i antifašističku, suverenu i samosvjesnu Crnu Goru. Osim što je to ustavna obaveza svakog Crnogorca iliti građanina Crne Gore, to je i ljudska obaveza. Ministre, naša najveća svetinja je Crna Gora i valjda nam to nije grijeh. To što nekima nije, nego neka druga država, takođe nije naš grijeh.

Kao drugo, Vi i Vlada imate ustavnu i zakonsku  obavezu da garantujete bezbjednost svakog građanina na Cetinju tog dana. Ako ne možete ili nećete, podnesite ostavku. Ali da Vas ne uzrujavamo, uradite ono što bi uradio svaki odgovoran crnogorski ministar unutrašnjih poslova u crnogorskoj Vladi, a vjerujemo da Vi sebe vidite upravo tako:  zabranite ustoličenje na Cetinju, jer kako i sami rekoste danas “bezbjednosna procjena nije povoljna”. Ministre, i ustoličenje je događaj, odnosno skup građana, jer su i vjerski poglavari i vjernici građani, osim ako u Crnoj Gori postoje građani prvog i drugog reda i ako postoji bilo koja organizacija koja je iznad države.

Na kraju, vaša izjava više liči na izjavu iz okupirane zemlje. Samo fali da počnete da nam javljate koje su to “slobodne” zone kojima se bez straha građani smiju kretati. A malo ih je izgleda.

Još jednom stoga apelujemo na mir i stabilnost i razum, očekujući da će ustoličenje upravo u funkciji očuvanja mira biti organizovano u nekom drugom vjerskom objektu van Cetinja. U suprotnom će Socijaldemokrate biti tamo gdje im je i mjesto – na Cetinju, da brane i odbrane građansku Crnu Goru na koju se već godinu dana atakuje na razlicite nacine.