SD: Aktuelna vlast udaljava Crnu Goru od članstva u EU

“Nakon jasnih signala o ozbiljnim propustima koji ugrožavaju našu evroatlansku perspektivu, stiže i jasna potvrda nesposobnosti aktuelne vlasti i u segmentu evropskih integracija“, ističu u Socijaldemokratama.

U Izještaju Evropske komisije o napretku za Crnu Goru se nalaze nedvosmislene konstatcije koje potvrđuju ono o čemu smo više puta govorili, a to je činjenica da je sa aktuelnom vlašću Crna Gora sve dalje od članstva u EU”, navode u SD-u.

Naime, iz SD-a ukazuju na sljedeće djelove navedenog Izvještaja:
– neslaganja između izvršne i zakonodavne vlasti usporile reformski rad;
– nije postignut napredak u oblasti pravosuđa, a implementacija ključnih pravosudnih reformi stagnira;
– vladajuća većina je često inicirala ili donosila zakone po ubrzanoj proceduri, bez neophodnih javnih konsultacija i bez odgovarajućeg uzimanja u obzir uslova za pristupanje EU;
– nedavna reorganizacija javne uprave dovela je do značajnih kadrovskih promjena, uključujući i na višim nivoima, ugrožavajući kapacitet Crne Gore da zadrži iskusan kadar kada je riječ o pitanjima vezanim za proces pristupanja EU u mnogim sektorima; izmjenama Zakona o državnim službenicima i namještenicima sniženi su uslovi za kompetentnost, nezavisnost i zapošljavanje državnih službenika zasnovano na zaslugama;
– pregovaračka struktura je značajno oslabljena, neka ključna ministarstva nijesu pokazala dovoljno posvećenosti i konstruktivnog angažmana  u procesu pristupanja EU pod svojim novim rukovodstvom;
– tenzije i nepovjerenje među političkim akterima obilježili su izvještajni period koji se odnosi na političke kriterijume.

Socijaldemokrate navode da je ovo poslednja poruka određenim političkim subjektima da iskoče iz voza koji je krenuo u suprotnom pravcu u odnosu na Brisel (“glavnim gradom” EU i sjedištem NATO-a).

“I onda nakon svega neko priča o “istorijskom” sporazumu tri nosioca izbornih lista i kako se treba njega držati. U pitanju je klasično političko licemjerstvo, jer se sporazum prekršio u gotovo svakom njegovom segmentu. Možda bi se epitet istorijski mogao odnositi na istorijsku manipulaciju sa građanima Crne Gore”, ističu u  SD-u.

Socijaldemokrate vjeruje da je mnogima sad jasnije nego ikad da je neophodno partnerstvo partija, grupa građana, pojedinaca oko evropske platforme, odnosno evropskog sistema vrijednosti.

“Ostavimo sujete, razna moralisanja i izigravanja veličina po strani. Uz legitimne političke razlike, nužna je saradnja svih građanskih i evropskih snaga u Crnoj Gori koje žele da Crna Gora bude sljedeća članica EU i da ostane pouzdana članica NATO saveza. Prelazna Vlada, pa izbori”, zaključuju Socijaldemokrate.