SD: APSURDNO JE DA SE OD ŽRTVE PRAVI KRIVAC

Nijesu tako davno bile devedesete godine prošlog vijeka, kada su pljevaljske muslimane ubjeđivali da sami sebe napadaju i da sami sebi bacaju bombe u dvorišta.

Nadamo se da se ponovo u Crnoj Gori ne pokušava stvoriti atmosfera u kojoj žrtva neće smjeti da prijavi napad i u kojoj će krivično odgovarati onaj koji je napadnut, a ne onaj koji je napao. I to nas ne čudi od djelova pojedinih političkih subjekata od kojih su ovakvi stavovi očekivani, ali nas i te kako iznenađuju i zabrinjavaju određena postupanja nadležnih organa jedne države.

Juče je javnost obaviještena da je ODT u Pljevljima dalo nalog CB Pljevlja da podnese krivičnu prijavu protiv predsjednika OSD Pljevlja zbog krivičnog djela izazivanje panike i nereda.

Čovjek koji je napadnut, sada će još krivično da odgovara zbog toga. Očigledno da je sam sebe napao, sam sebi opsovao tursku majku i sam sebe politički vrijeđao. I onda je, nakon svega, izjavom da je napadnut po nacionalnoj i političkoj osnovi, izazvao nevjerovatnu paniku. Možda je trebao kao neki da pozove ratne drugove da iskopaju oružje ili da najavi bezbjednosne incidente sa tragičnim posljedicama na mirnom skupu 6. septembra i onda bi vjerovatno to nadležni tretirali kao šalu. Da nije žalosno, bilo bi smiješno.

Naravno da je i klasična neistina koja se spinuje u javnosti da je targetirao sugrađane konkretne nacionalnosti da su ovo uradili, što samo govori o nenormalnom i nemoralnom, pažljivo smišljenom pritisku kojem je izložen i koji je očigledno urodio plodom kod nekih donosilaca odluka.

Socijaldemokrate Crne Gore ovim putem pozivaju nadležne državne organe da profesionalno obavljaju poslove iz svojih nadležnosti. Pogotovo u Pljevljima, gdje su neki incidenti, mjesec dana nakon što su se dogodili, još uvijek nerasvijetljeni. A mi kao što smo i reagovali u saopštenju prilikom posjete Pljevljima, par dana nakon kamenovanja prostorija naše partije u tom gradu (koje smo možda mi sami kamenovali) i napada na predsjednika mladih SD-a Pljevalja, insistiraćemo na odgovornosti svih onih koji misle da su im određeni postupci dozvoljeni i možda politički oportuni, bez obzira da li se isti nalaze u tužilačkoj organizaciji, nekom mediju, ili negdje drugo.