SD: Bojkotovati popis ukoliko zahtjev za odgađanjem ne bude prihvaćen

Predsjedništvo Socijaldemokrata Crne Gore, na juče održanoj sjednici, konstatovalo je da ne postoje uslovi za održavanje validnog popisa, zbog čega ga je potrebno odgoditi za april sljedeće godine. U suprotnom, ukoliko zajtjevi za odgađanjem ne budu ispunjeni SD će građanke i građane pozvati na bojkot stanovništva.

Javnost je već detaljno upoznata sa konkretnim zahtjevima opozicije koji bi predstavljali određenu garanciju da će popis biti sproveden u regularnim uslovima, odnosno da će njegovi rezultati imati zadovoljavajući stepen kvaliteta. Navedeni zahtjevi se odnose na neophodnost da se ovaj izuzetno važan i suštinski potreban statistički projekat bude zaista validna osnova za kreiranje brojnih državnih razvojnih politika, ističu u SD-u.

Socijaldemokrate navode da je jasno da nisu ispunjeni političko-institucionalni i formalno-pravni uslovi za održavanje popisa.

“Popis se ne može održati u periodu evidentne političke nestbilnosti, vd stanja u Vladi i Skupštini, nedostatka transparentnosti kao i kašnjenja u pripremi neophodnih podzakonskih akata od strane nadležnih institucija, odsustva bilo kakve kontrole opozicije u bilo kojoj fazi realizacije popisa, odnosno izbora popisivača, instruktora kao i kontrole unosa podataka (uz podsjećanje da je opozicija učestvovala u svim fazama popisa održanih 2003. i 2011. godine)”, navodi se u saopštenju sa sjednice Predsjedništva navedene partije.

Socijaldemokrate zahtijevaju odgađanje početka popisa za april naredne godine, što je po svim standardima adekvatan period za održavanje popisa, uz prisustvo jasnog internog i eksternog monitoringa.

Ukoliko navedeni zahtjevi ne budu ispunjeni od strane nadležnih, Socijaldemokrate će pristupiti pozivima i organizaciji bojkota popisa stanovništva, zaključeno je na sjednici Predsjedništva te partije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *