SD: Canović na komemoraciji žrtvama genocida u Srebrenici

Komemoraciji povodom obilježavanja 26. godišnjice genocida u Srebrenici u Memorijalnom centru Potočari u ime Socijaldemokrata Crne Gore prisustvuju Nihad Canović i Adil Miljuš.

Ovo je prilika da još jednom ukažemo na značaj suočavanja sa najvećim zločinom nakon Drugog svjetskog rata, genocidom u Srebrenici, o kojem cio Balkan, pa i svijet, treba da razvija kulturu sjećanja, da se nikad nijednom narodu ne desi slična tragedija.

Posebno je važno da u ovom izazovnom vremenu kada je više nego ikad aktuelna relativizacija ovog gnusog zločina, glorifikovanje osuđenih ratnih zločinaca i prekrajanje istorijskih činjenica, odamo pijetet žrtvama i pokažemo saosjećanje sa njihovim porodicama.

Socijaldemokrate iskreno dijele tugu sa porodicama više od osam hiljada nevinih žrtava, a posebno ističemo značaj njegovanja kolektivnog sjećanja i memorijalizacije genocida koji je potresao cijeli svijet.

Tokom komemoracije sahranjeni će biti ostaci 19 žrtava genocida počinjenog 1995. nad Bošnjacima Srebrenice.

Najmlađi među žrtvama koje će ove godine biti ukopan je Azmir Osmanović koji je u trenutku kada je ubijen imao 16 godina, najstarija žrtva je Husein Kurbašić, koji je 1995. imao 63 godine, dok je Zilha Delić jedina žena, imala je 24 godine.

U srebreničkom genocidu ubijeno je više od osam hiljada osoba, a do sada su pronađena i identifikovana tijela nešto više od 6900 žrtava od kojih su 6652 pokopana u krugu memorijalnog centra u Potočarima koji je podignut na mjestu gdje je tokom rata u BiH bila baza mirovnih snaga Ujedinjenih nacija.