SD: Galić se „resetovao“, ali kasno

Novi direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić rekao je da su jučerašnje restriktivnije epidemiološke mjere tek početak još rigoroznijih, time nehotično priznajući da je do sad IJZ sa njim na čelu očigledno bio u zimskom snu, iz koga ga je odjednom trgao broj oboljelih, umrlih i kritike. Naime, dolaskom njega na čelo IJZ i nove ministarke zdravlja, volšebno je ukinut stari sistem semafora i maksimalno relaksirane epidemiološke mjere. Nakon novih brojki, ulaska koronavirusa u domove za stare i Brezovik dok je Crna Gora i dalje bez vakcine, čelnici zdravstvenog sistema su vidjeli šta su uradili, pa su se juče “resetovali”, vrativši sistem semafora i rigoroznije mjere.

Ovdje ne treba izostaviti ni činjenicu da su nove zdravstvene vlasti brzo po dolasku, valjda u želji da se svide građanima, u potpunosti otvorile crnogorske granice bez ikakve kontrole. I, mada su juče opet uveli PCR test na granicama, to je učinjeno samo za jedan manji broj zemalja u koje, nelogično, nijesu uvrštene zemlje regiona sa kojima je najveća cirkulacija stanovništva. Takođe, jučerašnje potpuno ukidanje muzike sa razglasa u ugostiteljskim objektima, iako nije od krucijalnog značaja, svakako jeste mjera koja je jedna u nizu nelogičnih.

Kako su sve mjere: i one stare “relaksirane” i ove nagle “postrožene” dolazile upravo od Instituta za javno zdravlje, odgovornost novog direktora za ovakvo stanje, uz naravno ministarku zdravlja, jeste najveća. Naše zdravstvene vlasti u situaciji pandemije nijesu smjele da se pretvore u nekoga ko donosi populističke mjere, već je trebalo da vode zdravstvenu politiku. Ipak, nadamo se da ni sad nije kasno da, makar djelimično, isprave velike greške, sa još većim posljedicama.