SD: Glavni odbor jednoglasno odlučio da Kongres partije bude 31. januara 2022. godine

Glavni odbor Socijaldemokrata Crne Gore je na juče održanoj sjednici jednoglasno donio odluku da Kongres partije bude održan 31. januara 2022. godine, osim u slučaju da dođe do raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora kada će biti održan najkasnije mjesec dana prije datuma održavanja izbora. Kao što je i ranije najavljeno, aktuelni predsjednik SD-a Ivan Brajović je saopštio članovima Glavnog odbora da se neće ponovo kandidovati za tu poziciju. Formiran je Centralni i Operativni odbor za pripremu Kongresa, Izborna komisija, te Komisije za Statut, Program partije i izradu izvještaja o radu SD-a između dva Kongresa.

Glavni odbor je ukazao na potrebu kadrovskog osvježavanja i podmlađivanja partije na svim nivoima, jer je evidentno da novi politički momenat zahtijeva novu energiju koja će, uz dorađenu programsku ponudu i strategiju djelovanja partije prilagođenu novom političkom vremenu koje živimo, doprinijeti još boljim izbornim rezultatima SD-a u narednom periodu.

Na sjednici je razmatrana i aktuelna politička situacija i tom prilikom je konstatovano da se Crna Gora nalazi u najvećoj političkoj krizi u novijoj istoriji, te da je očigledno da je nova Vlada u potpunosti nedorasla zadacima koji su joj povjereni. Takođe je evidentno da aktuelna parlamentarna većina više ne postoji, da 45 poslanika od ukupno 81 bojkotuje plenarna zasijedanja Parlamenta, a da Vlada na čelu sa premijerom Zdravkom Krivokapićem više nema potrebnu podršku većine poslanika, budući da je podržava svega 14 poslanika.

Glavni odbor je ukazao na potrebu otpočinjanja ozbiljnog i sveobuhvatnog dijaloga u Skupštini Crne Gore o svim otvorenim pitanjima za koja je potrebna kvalifikovana većina, kao i o datumu održavanja vanrednih parlamentarnih izbora za koje su Socijaldemokrate u organizacionom i svakom drugom smislu spremne.

Takođe je konstatovano da odbori na Cetinju, u Mojkovcu i Petnjici već funkcionišu u predizbornom režimu, pripremajući se na taj način za predstojeće lokalne izbore koji će se održati na jesen ove godine.