SD: Korisnici Programa stručnog osposobljavanja da primaju mjesečnu naknadu od 450 eura

Poslanici SD-a su predali u skupštinsku proceduru izmjenu zakona o stručnom osposobljavanju lica sa stečenim visokim obrazovanjem, kojom se predlaže da korisnici Programa stručnog osposobljavanja primaju mjesečnu naknadu u iznosu od 450 eura, istakao je poslanik i potpredsjednik Socijaldemokrata Boris Mugoša

Naime, shodno postojećem zakonskom rješenju propisana je naknada licima po osnovu stručnog osposobljavanja lica sa stečenim visokim obrazovanjem u iznosu od 50% prosječne zarade u prethodnoj godini koja za 2021. godinu iznosi 532 eura, pa trenutno navedena naknada iznosi 266 eura. Kako je krajem 2021. godine Skupština Crne Gore usvojila izmjene Zakona o radu, kojima je definisano da minimalna zarada u neto iznosu ne može biti niža od 450 eura, u SD-u smatraju da lica sa stečenim visokim obrazovanjem u procesu stručnog osposobljavanja (kojih je nešto više od 2.700) ne mogu biti u nepovoljnijem položaju u odnosu na ostale zaposlene, odnosno da njihove  mjesečne naknade ne bi trebalo da budu niže od minimalne zarade.

 „Ovo posebno ako se ima u vidu da su to uglavnom mladi ljudi koji trebaju da budu nosioci razvoja države, uz naravno činjenicu da su drastično porasle cijene mnogih roba i usluga,  čime je mnogima od njih ugrožena egzistencija“, zaključuje potpredsjednik SD-a.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *