SD: Marionetska Vlada ćuti na otvoreno negiranje crnogorskog jezika od strane Srbije

Socijaldemokrate Crne Gore reagovale su na sadržaj srbijanskog udžbenika gramatike pod nazivom “S reči na dela” za učenike osmih razreda u kojem se navodi da “Hrvati, Bošnjaci i neki Crnogorci srpski jezik nazivaju hrvatski, bosanski, bošnjački i crnogorski”.

Radi se o nedopustivom ponašanju susjedne Srbije i njenih vlasti kojim se, umjesto smirivanja tenzija i pokušaja uspostavljanja boljih međususjedskih odnosa, još jednom negira postojanje Crne Gore, Crnogoraca i našeg crnogorskog jezika. Osim toga, negira se identitet i postojanje jezika Bošnjaka i Hrvata. Da stvar bude gora, sadržaj ovih udžbenika truje najmlađe, učenike osnovnih škola, koji će sjutra iz obrazovne ustanove izaći sa svješću da su Crnogorci lažna nacija i da crnogorski jezik ne postoji. Ovim, kao i sličnim postupcima, Srbija otvoreno pokazuje pretenzije prema susjednim državama, nastojeći da i budući naraštaji, umjesto pomiriteljske, vode negatorsku i velikodržavnu politiku koja samo doprinosi destabilizaciji regiona.

Hrvatska je, kao ozbiljna država koja vodi računa o svojim nacionalnim interesima već reagovala. S druge strane, marionetska Vlada u Crnoj Gori kao da ne postoji. Nikakve reakcije na to što neko tamo, u susjednoj državi, Ustavom određen službeni jezik naše države naziva nepostojećim. Vjerovatno zato što je kompletna Vlada saglasna sa sadržajem spornog udžbenika, pa nas ne bi začudilo ni da neka glupost sličnog sadržaja osvane i u nekom od udžbenika u Crnoj Gori.