SD: MINISTAR RADULOVIĆ STAO U ZAŠTITU TUĐE, A NE SOPSTVENE DRŽAVE

Prva zvanična izjava ministra Radulovića je u najmanju ruku skandalozna i predstavlja poniženje za našu državu i njeno dostojanstvo, koju bi po prirodi stvari on prvi kao ministar vanjskih poslova trebao da brani. Umjesto toga je uradio suprotno, stao je u zaštitu tuđe, a ne sopstvene države, čime je demonstrirao ne samo nekompetentnost, nego i nedostatak državnog dostojanstva koje bi, kad već pokriva tako važnu funkciju, morao imati i on i eksperimentalna i očigledno pripravnička Vlada u kojoj participira.  

Nevjerovatno je da je za novog ministra mjera dobrosusjedskih odnosa to što ambasador strane države na brutalan način falsifikuje istoriju države u kojoj obavlja funkciju ambasadora i veliča datum njenog nestanka. Zato se pitamo da li je dotični gospodin ministar u Vladi Srbije ili Crne Gore. Poštovani ministre vanjskih poslova nezavisne Crne Gore, jeste li Vi svjesni koju zemlju predstavljate? Čiji ste Vi ministar, gospodine Raduloviću?

Da je Radulović neprincipijelan smo vidjeli odmah kada je nakon punih deset godina službovanja u prethodnim Vladama i urednog opsluživanja svih prethodnih ministara slavodobitno usklinknuo da je jedino Vlada u kojoj je on izabran za ministra prva demokratska, a danas smo saznali i da je neznaven i nedorastao za funkciju koju obavlja.

Da ne bude zabune, u potpunosti smo saglasni sa stavom novog ministra vanjskih poslova nezavisne i samosvjesne Crne Gore da sa Republikom Srbijom odnose treba graditi na principu uzajamnog uvažavanja, kako i priliči dobrim susjedima. Ali se moramo zapitati, pa neka nam ministar odgovori, da li je uzajamno poštovanje kad je ambasador za kojim on sad toliko čezne za samo godinu dana obavljanja diplomatske funkcije u našoj zemlji postao poznat po neprimjerenom miješanju u naša unutrašnja pitanja, da bi na kraju, bez ikakve zadrške, učestvovao i u koncipiranju nove 42. Vlade? Da li je pokazatelj uzajamnog poštovanja kad premijerka Srbije kaže da cijela Vlada te zemlje stoji iza skandalozne izjave bivšeg ambasadora o Podgoričkoj skupštini i kada ta ista gospođa sebi da za pravo da kaže da i polovina naših građana takođe smatra da je nestanak naše države 1918. godine čin njenog oslobođenja? Da li je pokazatelj uzajamnog poštovanja taj što se politička elita u Srbiji svakodnevno bavi političkim prilikama u Crnoj Gori? Ili je primjer dobrosusjedskih odnosa taj što je za 20 godina tri puta porastao broj Srba u Crnoj Gori, a za tri puta je smanjen broj Crnogoraca u Srbiji?

Očigledno da je i ministru Raduloviću, baš kao i Dritanu Abazoviću, 1918. godina nebitna. Ali, na njihovu žalost, jeste bitna većinskoj, građanskoj, evropskoj Crnoj Gori XXI vijeka koja će se odbraniti od nasrtaja i njenog ponižavanja koje dolazi od same Vlade i njenih nedoraslih ministara. I na ovom primjeru se vidi kako će se braniti nacionalni, odnosno državni interesi, što onako vičući i mašući prstom obeća Abazović. Očigledno je da će se ti nacionalni interesi braniti kako su i Abazović i nova vladajuća većina već demonstrirali: ćutanjem i žmurenjem navodno građanske URA-e na poniženje i na više nego očigledne anticrnogorske aktivnosti kojima prethodnih nekoliko mjeseci gotovo svakodnevno svjedočimo.