SD: Najoštrije osuđujemo orkestrirano djelovanje Uprave policije prema zamjeniku gradonačelnika Prijestonice Cetinje Petru Markoviću

Uprava policije pod, dirigentskom palicom njenih visokih čelnika iz Podgorice, započela je novi talas zastrašivanja i kažnjavanja prema mirnim protestantima 5. septembra.

Ustavom zagarantovano pravo na miran protest je postalo prošlost. Uprava policije svojim jučerašnjim saopstenjem: “Pripadnici policije su identifikovali sedam osoba koje su narušavale javni red i mir na Cetinju 4. i 5. septembra na način što su uklonile zaštitnu ogradu i nakon toga kamenicama i raznim drugim predmetima gađali policijske službenike.“ i “Cetinjska policija je protiv P.M. (34), J.D. (48), R.Č. (47), I.Đ. (58), B.G. (39), J.V. (64) i D.V. (34) svi iz Cetinja, podnijela prekršajne prijave zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o javnom redu i miru.”, pokušava diskreditovati, kako zamjenika gradonačelnika Petra Markovića, tako i ostale građane Crne Gore koji su se našli u jutarnjim časovima na trgu Kralja Nikole.

Nakon davanja iskaza pred podgoričkim inspektorima u cetinjskoj policiji, protiv Markovića je podnijeta prekršajna prijava zbog nepostupanja po naređenju “raziđite se”, iako nije bio prisutan u navedenim situacijama koje Uprava policije u tekstu navodi. Sve novinarske ekipe koje su se u tim časovima nalazile na trgu Kralja Nikole posjeduju video zapise na kojima se vidi kako zamjenik gradonačelnika konstantno pokušava da smiri trenutnu situaciju, braneći tako Ustavno pravo svih crnogorskih građana na miran i dostojanstven način protestovanja. Isto tako, na video zapisima, vidi se protivustavan početak desanta na Prijestonicu, s obzirom da su, u tom trenutku, svi koji su se nalazili na trgu, bili udaljeni na 50 metara od kordona policije, te da nije bilo nasilnog nasrtanja na policiju.

Ovim putem apelujemo na Upravu policije da prestane sa privođenjem građana Cetinja i Crne Gore i tako doprinesu smirivanju tenzija u Prijestonici. Svi građanima kojima su tog dana na bilo koji način bila ugrožena ustavna prava nudimo besplatnu pravnu pomoć kako bismo što ranije izašli iz ovog novonastalog mraka.