SD: Nedostojno ustoličenje u krvi, stidi ga se čitava država

Čin ustoličenja sproveden na silu, sa suzama, mecima, oklopnim vozilima i bagerima je nedostojan! Nedostojan bilo koje vlade i vjerske zajednice. Nedostojan onih koji pričaju o pomirenjima i blagosti, a spremni su na sve, pa i da u inat sopstvenim građanima ustoličenje sprovedu u krvi!

Danas smo na najbrutalniji način svjedočili činjenici da je ova vlada spremna na sve: da rani, ubije, satre, zapali, samo da bi održala klerofašistički karakter države koji uspostavljaja. Spremna da pogazi svaku evropsku vrijednoat za koju se deklarativno zalaže kad joj “dođe voda do poda”.

Ustoličenje gdje se budući mitropolit dovodi helikopterom i kordonom policajaca, pod pancirima i zaštitnom opremom sprovodi do mjesta ustoličenja ne da nije dostojno, nego, uvjereni smo, osim što ogroman dio građana revoltira, čini da se stidi i onaj dio građana koji ustoličenje podržava. Jer, ko bi čestit i bogougodan mogao da bude ponosan na prisilno, nevoljeno, neželjeno ustoličenje u sukobima i nemirima. Ko bi dostojan uopšte insistirao da se ustoliči na Cetinju, znajući šta će se desiti?

Na kraju, nije ni važno ko je dostojan, a ko ne. Važno je da su na Vijeću za nacionalnu bezbjednost, premijer Krivokapić i potpredsjednik Abazović glasali ZA ustoličenje na Cetinju i time preuzeli odgovornost za sve što se danas desilo! Važno je da će, na kraju, svako pred zakonom, a potom i ljudima i istorijom, ponijeti odgovornost za svoje postupke u ovakvim momentima, kritičnim za jedno drušvo i državu. Državu koja će se oporaviti i opstati, za razliku od onih, od danas javno deklarisanih, čine sve da je ne bude.