SD Nikšić: U nikšićkom vrtiću bezakonje koje treba spriječiti

Da u nikšićkoj javnoj predškolskoj ustanovi vlada bezakonje koje je radi djece potrebno hitno spriječiti, govori činjenica da je gospođa Ana Pejović, čiji se status u ustanovi “Dragan Kovačević” ni ne zna, raspisala nezakoniti konkurs za asistente u nastavi. Takođe, mimo propisa i dobre prakse otpustila je prethodne asistente, što navodi na zaključak da su u radni odnos, prema matrici nove vlasti, primljeni podobni, a otpušteni nepodobni.

Naime, gospođa Pejović otpustila je prethodne asistente mimo dobre prakse da se, bez posebnih razloga, a zbog djece sa kojom asistenti rade, isti ne mijenjaju često, budući da se djeca naviknu na rad sa jednom osobom. Osim toga, da je formalnopravno gospođa Pejović u zoni kršenja zakona, govori i činjenica da je nezakonito odnosno bez saglasnosti Ministarstva raspisala novi konkurs. I na kraju, još frapantnije je da je tim povodom, ona, kao neko ko se nalazi na čelu predškolske ustanove, saopštila: “Mislila sam da mi saglasnost iz Ministarstva za konkurs ne treba”. Čime se da ustvrditi da je riječ o osobi bez elementarnih znanja o upravljanju javnom predškolskom ustanovom. Dodatno, javnosti je potrebno pojasniti i da li je Konkurs uopše raspisalo ovlašćeno lice, odnosno na kojoj poziciji je gospođa Pejović sada: VD direktora ili je joj i VD mandat istekao, ili pak nešto treće.

Ovakva neozbiljnost, neznanje i loša namjera bez obzira na interes djece, ponajmanje bi se očekivala od osobe koja je prvih dana nakon što je stupila na funkciju, konstantno obavješavala medije o, kako je navela, nezakonitostima u radu prethodne direktorice. Što bi bilo sasvim u redu da to, očigledno, nije radio neko ko i sam nezakonito postupa. Istovremeno, gospođa Pejović već je uspjela izrevoltira dobar dio zaposlenih, koji su se čak i saopštenjima obraćali javnosti, u potrazi za nekim ko bi im pružio pomoć i podršku.

U svemu ovome, ispaštaju oni čiji interes bi trebalo da bude na prvom mjestu: djeca, dok nova direktorica, kao “kadar” nove vlasti, ne “oposli” ono zbog čega je na tu poziciju i postavljena. A to sigurno i očigledno nijesu djeca.