SD: Očekujemo podršku za povećanje minimalne zarade na 50% prosječne

Vlada nije prihvatila amandman poslanika SD-a na predlog izmjena Zakona o radu, kojim je predloženo da minimalna zarada ne može biti niža od polovine prosječne, što bi trenutno iznosilo nešto preko 260 eura. Predlog predstavnika parlamentame vecine je povećanje minimalne neto zarade na 250 eura.

U SD-u smatraju da je sistemski ispravnije i povoljnije za zaposlene da se donja granica minimalne zarade ne određuje u apsolutnom iznosu, kao što je predložila parlamentarna većina, nego u procentualnom jer je logično da, u slučaju da prosječna zarada raste, poraste i minimalna zarada. Osim toga, Konvencija Medunarodne organizacije rada (MOR) o zaradi, kaze da minimalna zarada treba da bude od 50 i vise odsto od prosjecne.

Bez obzira na mišljenje Vlade, u SD-u očekuju da će njihov amandman dobiti podršku većine poslanika u Skupštini jer je povoljniji za zaposlene i sistemski ispravniji jer omogućavaju rast minimalne zarade sa rastom prosječne zarade.

Poslanici Socijaldemokrata (SD) će, povodom najavljenog usvajanja izmjena Zakona o radu, predložiti i dva zaključka.

Naime, Socijaldemokrate smatraju da je pored neophodnog povećanja minimalne zarade, koja je i sa predloženim povećanjem među nižim u regionu, potrebno obezbijediti da se usljed takve mjere ne dovede potencijalno u pitanje opstanak određenog broja postojećih radnih mjesta i proširi “sivo tržište”. To iz razloga kompleksnosti trenutnog ambijenta u kojem posluje većina poslodavaca u Crnoj Gori, kao i zbog činjenice da je poresko opterećenje troškova rada najveće u regionu. O tome najbolje govore činjenice da je u na kraju marta nezaposlenih lica za gotovo 20 hiljada ili 56% više nego prije godinu dana a stopa nezaposlenosti koja iznosi 23,83% je za 8,5 procentnih poena veća u odnosu na 31.03.2020. godine (15,29%), kao i da je na kraju marta ove godine u odnosu na mart prošle u blokadi bilo preko 700 preduzeća i preduzetnika više a ukupan iznos duga na osnovu kojeg su blokirani računi veći je u odnosu na mart 2020. godine za preko 170 miliona eura.

Zato će predložiti da Skupština donese zaključak kojim zadužuje Vladu da, u saradnji sa socijalnim partnerima, predloži izmjenu zakonske regulative u cilju smanjenja fiskalnog opterećenja troškova rada, kako bi parlament navedene zakone izglasao do početka primjene novog iznosa minimalne zarade.

U SD-u smatraju da je potrebno i da Vlada intenzivira razgovore sa socijalnim partnerima, kako bi se stvorile realne pretpostavke za dalje povećanje minimalne zarade, zbog čega će predložiti zaključak da Vlada nastavi razgovore sa socijalnim partnerima, kako bi se došlo do dogovora da se tokom naredne godine utvrdi neto iznos minimalne zarade koji neće biti niži od 300 eura.