SD: Odluka Milatovića logična, Spajić da formira kredibilnu proevropsku i pro-NATO vladu

Socijaldemokrate su pozdravile odluku predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića da u roku kraćem od propisanog predloži da mandatar za sastav nove vlade bude lider Pokreta Evropa sad Milojko Spajić.

“To je, kako smo i kazali nakon razgovora sa predsjednikom, imajući u vidu demokratski princip logičan potez. Stoga očekujemo da se Spajić ponaša odgovorno, i da u najkraćem roku nakon zvaničnih konsultacija sa političkim akterima, stvori pretpostavke za izbor kredibilne proevropske i pro-NATO vlade, kao i kreiranje vrijednosne parlamentarne većine koja će bez ostatka biti posvećena principima građanske, sekularne i antifašističke Crne Gore”, ističu u SD-u.

Naglašavaju da teza da “nijedan politički subjekt ne dovodi u pitanje članstvo Crne Gore u NATO”, praktično ništa ne znači, jer s obzirom na proceduru i vremenski okvir za napušanje saveza znamo da Crna Gora iz NATO-a ne može izaći, ali jeste suštinski važno da, posebno u hladnoratovskoj atmosferi koju živimo, budući konstituenti vlasti budu istinski opredijeljeni za jačanje kredibiliteta Crne Gore u NATO, kao i za jedinstvenu podršku NATO-a Ukrajini.

Ukoliko Crna Gora želi da ide naprijed, kompromisa sa njenom evropskom i evroatlantskom orijentacijom ne smije da bude, baš kao ni sa civilizacijskim vrijednostima duboko utkanim u temelje ove države”, zaključuju u SD-u.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *