SD: Peticija za povećanje naknada svršenim visokoškolcima prikupila 1000 potpisa za manje od dan

Peticija SD-a za povećanje naknada korisnicima Programa stručnog osposobljavanja visokoškolaca na 450e, odnosno na nivo minimalne plate, za manje od dan sakupila je oko 1000 potpisa. To je danas saopštio predsjednik Omladine SD Glavnog grada Miloš Mašković. On je istakao da se potpisivanje nastavlja narednih dana u Podgorici, potom širom Crne Gore, a podrška se može dati i u elektronskoj formi. 

Naime, Socijaldemokrate su nedavno i skupštinsku proceduru predale izmjene zakona koji se odnosi na stručno osposobljavanje visokoškolaca, kako bi im se povećale naknade. Osnov je drastično povećanje cijena, ali i nedavno značajno povećanje minimalne zarade, pa je nakon toga naknada za visokoškolce koji su u ovom programu, ostala značajno ispod minimalne zarade. To je, kako navodi Mašković, problematično jer je riječ o mladim ljudima koji za svoj rad ne mogu da dobiju ni minimalnu zaradu, a pritom su visokoškolci. 

“Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o stručnom osposobljavanju lica sa stečenim visokim obrazovanjem parlamentarna većina tokom prošlog mjeseca nije željela da uvrsti u dnevni red za raspravu u Parlamentu, što je nedopustivo” rekao je Màšković dodavši: “Pozicije punktova za potpisivanje peticije možete naći na stranicama SD, ali podršku možete dati i elektronskim putem i to preko linka: 

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSecSfR2Kjs8uhfFvk8sEW-a8ERn781KolfNgNeuJ0S4VgGj5Q/viewform.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *