SD predlaže uvođenje neoporezivog dijela zarade

Poslanici Socijaldemokrata su predali u skupštinsku proceduru Predlog zakona o dopunama Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica, kojim se predviđa uvođenje neoporezivog dijela zarade. Ova fiskalna mjera usmjerena je na poboljšanje položaja zaposlenih, jer za posljedicu treba da ima povećanje njihovih zarada. To je saopštio poslanik Socijaldemokrata Boris Mugoša.

Kako je istakao Mugoša, neoporezivi dio zarade prisutan je u većini zemalja EU i regiona (Hrvatska, Srbija, Federacija BiH, Republika Srpska, Albanija, Sjeverna Makedonija). Predloženim rješenjem iznos neoporezivog dijela zarade je na nivou onoga u Srbiji i Federaciji BiH. Prilikom njegovog koncipiranja uzeti su u obzir parametri kao što su minimalna i prosječna zarada, kao i stanje javnih finansija u Crnoj Gori. Jedan od argumenata za uvođenje ovog instrumenta podrške zaposlenima, je i to da ne treba oporezivati dohodak koji služi za pokrivanje egzistencijalnog minimuma.

“Važno je istaći da se sredstva po osnovu neplaćanja poreza na iznos zarade koji je definisan kao neoporezivi trebaju usmjeravati ka zaposlenom, što znači da se uvođenjem ove fiskalne mjere neće povećati troškovi za poslodavce, a istovremeno će zaposleni dobijati veći iznos zarade. U tom smislu važno je navesti i odredbu iz Opšteg kolektivnog ugovora u kojoj je definisano da “Ukoliko izmjenom zakonskih propisa, dođe do smanjenja stope poreza na dohodak fizičkih lica i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje iz ličnih primanja zaposlenih, poslodavac je dužan da efekte takvog smanjenja usmjeri na zarade, odnosno naknade zaposlenih, u skladu sa zakonom”, naglašava Mugoša.

Benefite ovakve fiskalne mjere osjetio bi veliki broj zaposlenih, odnosno svi oni čija je zarada ispod prosječne. Na ovaj način doprinijeće se i povećanju lične potrošnje, koja je značajno pala zbog negativnih posljedica pandemije COVID-19. 

Uz neophodno dalje smanjenje doprinosa, uvođenje neoporezivog dijela zarade će pozitivno uticati na poslovni ambijent, odnosno položaj i poslodavaca i zaposlenih.

Zbog izazovne situacije kada su javne finansije u pitanju, a vodeći računa o socijalnoj pravednosti i činjenici da je kod nas prisutno proporcionalno oporezivanje dohotka, predloženo je da se neoporezivi dio primjenjuje na zarade koje su do iznosa prosječne zarade u Crnoj Gori. Sledeća faza treba da bude da se ova fiskalna mjera primjenjuje na sve zarade u Crnoj Gori, što bi vjerovatno trebalo da prati i prelazak sa proporcionalnog na progresivno oporezivanje.

“Vjerujemo da će ovaj naš predlog dobiti podršku svih poslanika, pri čemu smo apsolutno spremni da prihvatimo svaki amandman koji će biti u pravcu poboljšanja zakonskog teksta. Kada su u pitanju udruženja poslodavaca i sindikalne organizacije, oni već određeni vremenski period ističu potrebu realizacije ovakve fiskalne mjere”, zaključuje Mugoša.