SD: Prihvaćen predlog daljeg smanjenja fiskalnog opterećenja rada i povećanja minimalne zarade

Poslanik SD-a Boris Mugoša istakao je da je na nadležnom skupštinskom odboru jednoglasno prihvaćen predlog Socijaldemokrata da Skupština Crne Gore donese sljedeća dva zaključka:

1. Skupština Crne Gore zadužuje Vladu Crne Gore da, u saradnji sa socijalnim partnerima, do kraja septembra 2021. godine predloži izmjenu zakonske regulative u cilju smanjenja fiskalnog opterećenja troškova rada.
2. Skupština Crne Gore zadužuje Vladu Cme Gore da intenzivira razgovore sa socijalnim partnerima u pravcu stvaranja pretpostavki da se tokom 2022. gođini utvrdi minimalna zarada u iznosu koji neće biti niži od 300 eura.

Izmjenama Zakona o radu, predviđeno je povećanje minimalne zarade sa 222 na 250 eura. U situaciji prisutne nelikvidnosti značajnog broja mikro, malih i srednjih preduzeća, koja je dodatno pogoršana usljed negativnih posljedica pandemije COVID-I9, kao i zbog činjenice da je poresko (fiskalno) opterećenje troškova rada najveće u regionu, Socijaldemokrate su predložile da Skupština donese zaključak u kojem će zadužiti Vladu Crne Gore da u saradnji sa socijalnim partnerima predloži smanjenje fiskalnog opterećenja troškova rada. Takođe, definisano je da Vlada predloži navedeno smanjenje fiskalnog opterećenja do početka primjene novog iznosa minimalne zarade (1. oktobra 2021. godine).

“Neophodno je povećati minimalnu zaradu, koja je i sa predloženim povećanjem medju nižim u regionu, ali isto tako je važno i obezbijediti da se usljed takve neophodne mjere ne dovede potencijalno u pitanje opstanak određenog broja postojećih radnih mjesta i proširi “sivo tržište”, jer smo svjedoci kompleksnosti trenutnog ambijenta u kojem posluje većina poslodavaca u Crnoj Gori”, istakao je Mugoša.

Takođe, prihvaćen je i predlog Socijaldemokrata da Vlada intenzivira razgovore sa socijalnim partnerima, kako bi se stvorile pretpostavke za daljim povećanjem minimalne zarade u iznosu koji neće biti niži od 300 eura.

Poslanik Mugoša se zahvalio koleginicama i kolegama iz Odbora za zdravstvo, rad i socijalnog staranja, kao i predlagaču izmjena i dopuna Zakona o radu, što su prihvatili  predlog Socijaldemokrata jer isti donosi benefite i za zaposlene i za poslodavce.