SD: Rakčević da podnese ostavku ako ne podržava veleizdaju URA-e

Žarko Rakčević, predsjednik političkog savjeta URA-e, javio se juče da pojasni kako on nije podržao izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti, ali njegova partija bez riječi jeste. Nije, sigurni smo, podržao ni stav premijera Krivokapića da je Crna Gora druga srpska država, pa je njegova partija bez riječi digla ruku za tog premijera. Sigurno bi rekao da nikako ne podržava Jovana Vučurovića, negatora srebreničkog genocida i mrzitelja LGBT populacije za šefa Odbora za ljudska i manjinska prava, pa njegova partija diže ruku i za to. Da ga neko pita šta misli o kađenju opštine Budva od strane Carevića ili o fašisoidnim izlivima nove ministarke prosvjete koja samu sebe naziva četnikom, bez konsulacija možemo da garantujemo da bi rekao kako on to nikako ne podržava, ali njegova partija bez riječi podrža te ljude.

Svjesna gnijeva i razočaranja velikog broja građana zbog izdaje ključnih državnih interesa, URA i njeno članstvo na čelu sa Rakčevićem, je tako od početnog povremenog migoljenja od odgovornosti sad već počela ozbiljno da “hvata maglu”.

Pa smo na početku gledali Abazovića kako na teška pitanja o sopstvenim partnerima odgovara sa “ne mogu ja da odgovaram za tuđe postupke” i onda podržava tu Vladu. Zatim smo gledali gospođu Jelušić koja je u medijima davala znake neslaganja sa namjerama Vlade, ali koja takođe utihnula i uredno diže i dizaće ruku za njih. Sad, tragikomično, Adžića, Cetinjanina i kršnog Crnogorca, čitava Crna Gora gleda kako se dao u pravu bježaniju u Abazovićev kabinet, samo da u Skupštini ne bi morao da glasa za Zakon o slobodi vjeroispovijesti, a koji će naravno njegova partija podržati. A to ni Cetinjaninu Adžiću, ni njegovoj partiji nikad građanska Crna Gora i Cetinje neće zaboraviti, a generacije će to prepričavati kao izdaju kakva se rijetko na ovim prostorima dešavala. Stoga ga i ne pozivamo da podnese ostavku na mjesto potpredsjednika partije, jer mu je dovoljna kazna to što će ostati upisan u istoriji kao i nekolicina 1918. godine. I na kraju, gledamo predsjednika političkog savjeta Žarka Rakčevića, tvorca ove partije, koji se pojavljuje u javnosti samo onda kad treba da nas informiše da je lično bio protiv odluka URA-e, ali eto, izglasaše to bez njega.

U kom svojstvu onda uopšte gostuje gospodin Rakčević, ako ne predstavlja i ne brani odluke sopstvene partije? I ako, kao njen osnivač, nije u stanju da bilo kako utiče na tragične devijacije u temeljnim odrednicama i vrijednostima te partije, te ako nije u stanju da makar imenom i prezimenom iza tih devijacija stane, onda jednostavno, umjesto “moralisanja” u medijima, da podnese ostavku. Sve drugo se zove licemjernost i bježanje od odgovornosti. Koja je ovih dana u toj partiji inače popularna.

Znamo da nije lako nositi se sa epitetom izdajnika koji im se ovih dana “dodjeljuje”, ali lična vrdanja samo pogoršavaju tu sliku, a ljude iz URA-e gura u nesrećnu narodnu pošalicu: “Juriš braćo, ja za vama; bješte braćo ja pred vama.”

Neki mladi filozof bi tako poslije svega mogao da zaključi da partija URA stoji kao nadrealna kategorija, sama za sebe, sa sopstvenom voljom, a koja je mimo volje njenih ključnih članova. No stari Crnogorci bi ipak to pojednostavili, pa za bi za njene lidere ovih dana jednostavno rekli: “Ovaj uteče!”.