SD: Smjena Adžić klasičan primjer revanšizma

Najava da će sjutra biti smijenjena direktorica nikšićkog Doma zdravlja, dr Ljiljana Adžić, predstavlja klasičan primjer revanšizma.

U vremenu kada Crnom Gorom i dalje bjesni epidemija COVID-19, ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojović, umjesto da podnese odgovornost zbog enormnog broja izgubljenih života za nepuna 4 mjeseca njenog mandata, smjenjuje direktoricu Doma zdravlja Nikšić koja, od dolaska na to mjesto (10. mart prošle godine – sami početak epidemije u Crnoj Gori), za svoj radni angažman dobija samo i isključivo pohvale. Važno je napomenuti da je Dom zdravlja Nikšić, od strane eksperta Svjetske zdravstvene organizacije, dobio najveće ocjene i označen kao primjer kako treba organizovati COVID centar. Važno je, takođe, istaći da je iza doktorke Adžić, svojim potpisima, stalo 2/3 zaposlenih iz Doma zdravlja – zato što se radi o direktorici koja je, rame uz rame sa svojim zaposlenima, obavljala poslove od ulaza u DZ, preko hladnog lanca, do poslova organizacije i menadžmenta.

Pitamo se, šta je onda problem da se, u vremenu najsloženije epidemiološke situacije do sad u Nikšiću, poseže za ovakvom smjenom. Zašto se, na najprizemniji način, targetiraju zdravstveni radnici u DZ Nikšić koji danonoćno, već duže od godinu dana, mukotrpno rade kako bi sačuvali zdravlje naših građana i zašto se nipodaštava njihov rad? Da li je doktorka Adžić kažnjena zato što je javno iznijela probleme – da usljed objektivnih okolnosti nedostaje medicinskog kadra u Domu zdravlja Nikšić i da, uprkos tvrdnjama predstavnika Ministarstva zdravlja, ljekova kao što su longacef i amikacin NEMA. Navedenih ljekova u nikšićkom Domu zdravlja nema ni dan danas i to je ono što najviše boli ministarku zdravlja – nesposobnost da, pored nabavke vakcina, izvrši najobičniju nabavku medikamenata potrebnih za liječenje COVID, ali i ostalih pacijenata. Svakako, kada nikšićka i crnogorska javnost vide za koga je to mjesto planirano, sve će biti mnogo jasnije.

Ministarki, umjesto što zdravstvenu politiku vodi smjenjujući dokazane profesionalce i ljude koji na najbolji način obavljaju svoj posao, poručujemo da konačno počne da se bavi svojim poslom, a to podrazumijeva vođenje zdravstvene politike i zaštitu života naših građanki i građana. Kad to završi, neka se pozabavi, recimo, nezakonitim zapošljavanjem nemedicinskog kadra u nikšićkoj bolnici, 9 dana pred lokalne izbore, pa neka razmisli da na osnovu toga smijeni aktuelnog direktora bolnice, funkcionera vladajućih Demokrata.