SD: Tužilaštvo da procesuira političare koji su pismom podstrekivali paniku i nerede u Pljevljima

Socijaldemokrate očekuju da Osnovno državno tužilaštvo u Pljevljima hitno procesuira četiri potpisnika političko-nacionalističkog otvorenog pisma protiv izbora načelnika CB u Pljevljima, jer su njime najdirektnije doprinijeli šovinističkim neredima koji su su se desili tim povodom u Pljevljima.

Naime, Tužilaštvo pred sobom ima otvoreno političko pismo, potpisano od predstavnika  Nove sprske demokratije, Demokrata, DNP i Pokreta za Pljevlja, u kome se zahtijeva da se Haris Đurđević ne postavlja za načelnika CB Pljevlja, da je njegovo imenovanje “zabadanje prsta u oko”, a završava se faktički prijetnjom: “u protivnom… ne možemo preuzeti odgovornost za već najavljene proteste i nemire”. Ima nas koji se sjećamo kako se završio protestni skup nakon sličnih riječi istog značenja jednog od funkcionera DF-a. Nakon tog pisma, u kome političke partije pozivaju na otpor za čije posljedice ne odgovaraju, protesti su se i desili, i to u nacionalističko-šovinističkom formatu od koga bi se zastidio čitav svijet, sa porukama: “Ustala je Sparta srpska, neće ovo biti Turska”.

Kako je Tužilaštvo promptno reagovalo i samo iz njima poznatih razloga u Pljevljima nedavno neosnovano optužilo predsjednika mladih Socijaldemokrata za isto djelo- izazivanje panike i nereda, koji je prošavši javni linč na kraju od strane suda proglašen nevinim, sad očekujemo jednako brzu reakciju. Posebno pošto sad imaju eksplicitne dokaze, odnosno “crno na bijelo” podstrekivačke poruke netrpeljivosti, mržnje i izazivanja nereda.