SD: URA se ne pita ništa, bezbjednosni sektor pustila niz vodu

URA, koja je sve vrijeme tvrdila da je brana urušavanju državnih interesa, te njen predsjednik Abazović koji je preuzeo rukovođenje bezbjednosnim sektorom upravo da bi zaštitio te interese, uradila je najskandalozniju stvar do sada (a nije da ih nije bilo): kršeći javno obećanje, nezakonito i bez riječi je prepustila mjesto direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejanu Vukšiću: političaru, i pripadniku koalicije “Za budućnost Crne Gore”; čovjeku koji je, kako mediji tvrde, kao advokat zastupao pripadnike kriminalnih klanova. Ovu besprizornost nemoguće je opravdati.

Da krenemo od onog osnovnog – Zakona o Agenciji za nacionalnu bezbjednost. U Članu 3 ovog zakona jasno je navedeno – „Agencija je u svom radu politički i ideološki neutralna“. Kršeći navedeni član, nova Vlada na čelo ANB-a dovodi nosioca liste koalicije “Za budućnost Crne Gore” u Kotoru, te aktuelnog predsjednika SO Kotor. A da ne govorimo o ideologiji kojoj gospodin Vukšić pripada. Član 25 ovog zakona, takođe, sasvim jasno kaže da “direktor Agencije ne može biti član političke stranke, niti politički djelovati”. Sasvim je jasno da je izborom gospodina Vukšića i ovaj član grubo prekršen.

Dalje, gospodin Vukšić je crnogorskoj javnosti poznat kao advokat za koga se tvrdi da je zastupao pripadnike kotorskih kriminalnih klanova. Dodatno, u mandatu tzv. „prelazne Vlade“ 2016. godine, tadašnji ministar unutrašnjih poslova gospodin Goran Danilović, je naložio unutrašnjoj kontroli da utvrdi da li je neko od službenika ili šefova OB Kotor Vukšiću odavao povjerljive podatke. Dakle, u ovoj situaciji nije sporna samo politička pripadnost.

Ne možemo na kraju a da se ne osvrnemo na ranije izjave aktuelnog potpredsjednika Vlade za bezbjednost Abazovića, koji je više puta rekao da međunarodna zajednica očekuje da na ključnim mjestima u bezbjednosnom sektoru budu profesionalci; da na tim pozicijama neće biti politički obojeni ili pripadnici političkih grupacija; kao i da njegova koalicija traži da na tim pozicijama budu ljudi koji su stoprocentno lojalni državi i da od toga neće odstupiti ni milimetar.  

Pitamo ovim putem gospodina Abazovića, u koji kriterijum od navedenih se uklapa novi direktor ANB-a, gospodin Vukšić? Profesionalac u bezbjednosnom sektoru – nije, jer, da mi znamo, do sad je bio advokat, a ne bezbjednjak. “Politički neobojen” isto – nije, s obzirom na to da je bio nosilac liste na izborima i vrši funkciju predsjednika SO Kotor. Posljednji kriterijum ne bismo komentarisali.  

Što bi stari Crnogorci rekli: Raduje se luda, a ne zna ni čemu. Čemu se Abazović i URA raduju kad gledamo ove skandale, ne da ne znaju oni koji su ih glasali, nego ne znaju ni oni sami. Nažalost, od tog bizarnog radovanja, njihovih inata, “spasenja”, te grkih čaša koje građanima Crne Gore naliva URA, koja se sasvim izvjesno sa sobom više ne pita, Crna Gora se dugo neće moći oporaviti. Građani su već počeli da Abazoviću pjevaju novu, malo manje prijatnu pjesmu: „Ej ja sam Dritan… i ništa se ne pitam“.