SD: Usvajanje zakona mimo preporuka VK će dovesti do zastoja Crne Gore na njenom evropskom putu

Mišljenje Venecijanske komisije o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama zakona o državnom tužilaštvu samo je potvrda onoga što smo sve ovo vrijeme govorili – da je on antievropski i da predstavlja trijumf ucjenjivačke politike DF-a.

Sama činjenica da VK u mišljenju navodi da bi Skupština trebala da se uzdrži od usvajanja mjera koje bi ugrozile kontinuitet u Tužilačkom savjetu i da bi predstanak mandata sadašnjih članova Tužilačkog savjeta predstavljao ozbiljno kršenje njegove nezavisnosti, govori dovoljno o tome koliko je ovaj nacrt zapravo neusklađen sa onim što su preporuke komisije. Takodje, istaknuto je da postoji velika sumnja da bi, ovakvim nacrtom zakona, došlo do značajnog uvećanja političkog uticaja na izbor tužilaca, a samim tim i na njihov rad. Uz naravno i potpuno opravdano mišljenje VK da vršilac dužnosti VDT-a teeba da bude iz redova tužilaca jer bi se time obezbijedio kontinuitet i legitimitet a  ne neki kako oni kažu autsajder van tužilačke organizacije.

Socijaldemokrate Crne Gore se čvrsto zalažu za obezbjeđivanje Ustavom garantovane samostalnosti tužilačke grane vlasti i sprovedjenje ustavnih amandmana iz 2013. u skladu sa preporukama VK, evropskim standardima i praksama, što je i privremeno mjerilo u Poglavlju 23,  kao i za neometano sprovođenje postupaka od strane ove grane vlasti prema svima u Crnoj Gori, bez izuzetka. Stoga, baš kao što je i navedeno u mišljenju VK koje, suprotno onome što pojedinci iz vlasti tvrde, nije pozitivno, već sasvim naprotiv, ovakav nacrt izmjena i dopuna zakona smatramo lošim i antievropskim. Neuvažavanjem preporuka koje su Vlada Crne Gore i predlagači zakona dobili od strane naših međunarodnih partnera, ostaje sasvim osnovana sumnja da se ovaj zakon nameće tako da, u nedostatku konkretnih politika i totalnom fijasku nove Vlade od decembra prošle godine do danas, služi kao sredstvo manipulacija sa nezadovoljnom javnošću i obračuna nove parlamentarne većine sa političkom konkurencijom.

Kao neko ko je bio sudionik u prethodnim Vladama koje su Crnu Goru vodile putem evropskih i evroatlantskih integracija, Socijaldemokrate će učiniti sve što je u našoj moći da do usvajanja ovakvog antievropskog zakona ne dođe. Ovom prilikom apelujemo i na one konstituente vladajuće većine koji se predstavljaju kao evropski da dobro razmisle da li je ovakvo djelovanje u interesu, prije svega Crne Gore i njenog evropskog puta, a onda i njih samih, te da dobro povedu računa o činjenici da bi usvajanje zakona mimo preporuka Venecijanske komisije moglo dovesti do aktiviranja klauzule balansa i velikog zastoja na evropskom putu Crne Gore.