SD: Vlada izgubila većinsku podršku u Parlamentu, a Parlament izgubio kvorum

Sinoć je crnogorska javnost imala prilike da vidi kulminaciju loših odnosa unutar vladajuće većine koja je rezultirala time da se 16 poslanika DF-a opredijeli za dalji bojkot Parlamenta. Uz 29 poslanika DPS-a koji su već neko vrijeme u bojkotu, mi danas imamo 45 poslanika koji ne učestvuju u plenumu, što je više od polovine od ukupnog broja.

Nakon svih dešavanja u Parlamentu, a zaključno sa ovim od sinoć, postalo je jasno da parlamentarna većina koja je izabrala Vladu 4. decembra prošle godine više ne postoji.

Socijaldemokrate su od samog početka ovog saziva Parlamenta, a nakon toga i formiranja nove Vlade, bile konstruktivna opozicija. Aktivno smo učestvovali u radu Parlamenta i trudili se da svojim prijedlozima doprinesemo da rješenja koja poslanici usvajaju budu što bolja i kvalitetnija. Ali najuočljivija karakteristika su bili i ostali loši odnosi između partija parlamentarne većine, kao i odnosi dijela te većine sa premijerom.

Za nas je, nakon sinoćnje sjednice, situacija u potpunosti jasna. Građani ne smiju da budu taoci vladajuće elite koja se pokazala nedoraslom i nesposobnom da među sobom razgovara i dogovori se, a kamoli da vodi jedan ozbiljan sistem od kojeg svi zavisimo, kao što je država. Jedini izlaz iz ove situacije, kada vlada više nema podršku poslanika u Parlamentu, kada Parlament više nema kvorum za rad, jesu novi parlamentarni izbori na kojima će građanke i građani, uvjereni smo, dati pravu ocjenu ovakvom neodgovornom ponašanju partija na vlasti i činjenici da su više od pola godine bili taoci njihovih partijskih interesa.