SD: Vlada na klimavim nogama, neće moći kako su namjerili

Socijaldemokrate Crne Gore iskazuju zadovoljstvo činjenicom da je Vlada Crne Gore odlučila da povuče planirane izmjene Odluke o kriterijumima za utvrđivanje uslova za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom. Vjerujemo da je shvatila da su eventualne promjene legislative u oblasti državljanstva u nadležnosti skupštinakog Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu.

Predsjedniku Vlade i svim njenim članovima mora biti jasno da se ovakvi jednostrani potezi koji podgrijavaju tenzije ne smiju povlačiti tek tako. Vlada mora biti svjesna da je i ovako na klimavim nogama, da je njena podrška unutar parlamentarne većine ozbiljno poljuljana i da su za sve odluke koje zadiru u suštinu koncepta građanske, multietničke i antifašističke Crne Gore neophodne široke konsultacije svih relevantnih donosilaca odluka. Toga su svjesni i naši partneri iz Evropske unije čije upozorenje povodom ovih pitanja predstavlja jasnu poruku Vladi da ovako kako su namjerili neće moći.

Građanke i građani Crne Gore su na demokratskim protestima pokazali svoj odnos prema temeljnim vrijednostima samosvjesne i suverene Crne Gore i nijesu dozvolili sprovođenje planiranog etničkog i izbornog inženjeringa od strane vlasti. Nije to dozvolila ni crnogorska dijaspora koja je još jednom potvrdila apsolutnu privrženost građanskoj i nezavisnoj Crnoj Gori. Bez partija, samoinicijativno, građani su se okupljali u svim gradovima i time poslali sasvim jasnu poruku – da je interes Crne Gore iznad interesa bilo kojeg pojedinca ili organizacije, zbog čega i oni i naša dijaspora, po ko zna koji put, zaslužuju ogromno poštovanje.