SD: Vrše „čistke“ bez ikakvog obrazloženja

„Čistke“ kadrova od kojih su mnogi važili za profesionalce nova vlast ovih dana sprovodi bez ikakvog obrazloženja. Kako ilustrativan primjer nameće se saznanje da je Vlada razriješila dužnosti generalnu inspektorku Agencije za nacionalnu bezbjednost jer, kako stoji u zvaničnom dokumentu Vlade, „nema provjerenja u njen profesionalni kredibilitet“. Šta to tačno znači i kako je „nešto joj baš ne vjerujemo“ legitiman i zvaničan razlog za ostavljanje nekoga bez posla, niko ne zna. Da ne govorimo o tome i da se ministarka Bratić nije udostojila da zaposlenima u nekadašnjem Ministarstvu kulture kaže da su ostali bez posla, nego su saznali slučajno.

Isti neprofesionalizam i revanšizam pokuljao je se kada je mladi ministar vanjskih poslova Radulović inicirao opoziv dijela ambasadora sa obrazloženjem da su „nanijeli štetu Crnoj Gori, da „oni znaju šta su radili“, te da će biti opozvane samo nekarijerne diplomate. I kad ostavimo po strani neistinu koju je Radulović izrekao da će ambasadori čiji je opoziv iniciran biti nekarijerne diplomate, ostaje još gori dio: obrazloženje da su radili protiv interesa države. Šta to znači,i nakon šturog oblazloženja ministra opet niko ne zna i vjerovatno nikad neće ni saznati. A koliko su ambasadori radili „protiv interesa države“ najbolje govori i to da je mladi ministar Radulović takvim nedostojnim opanjkavanjem isprovocirao čak i predsjednika Odbora za evropska pitanja njemačkog Bundestaga, koji je naglasio apsurdnost takvih nepristojnih i paušalnih navoda u slučaju gospođe Kuliš.

Profesionalno, nema šta. Kao svađa za kafanskim stolom tik prije odmjeravanja snaga ispred kafane. Nova vlast tako sasvim neskriveno koristi princip  „ne sviđa mi se, odrubite mu glavu“ prema svakome ko im nije po ukusu, što se se i u totalitarnim režimima radilo sa više mjere.

Jedno je u zakonskoj proceduri i uz iole racionalno obrazloženje zamijeniti ljude za koje znate da su pravili propuste i koje vrste, a sasvim drugo „sjeći glave“ svakome ko vam je prijetnja, i to sa toliko bahatosti da čak ne osjećate potrebu da pred javnošću tako nešto obrazložite. No, bezobzirnost i revanšizam ne mogu biti osnova trajne promjene na bolje, niti nepoštovanje drugih može biti osnov za sticanje ugleda i poštovanja. Tako ni nova Vlast, čija je baza osveta, nesigurnost i strah od sopstvene sjenke, neće nikad imati kapaciteta da ovu državu vodi tamo gdje je obećala: među snažne, stabilne i razvijene države.